Podává se káva, víno, zákusky, ale i příběhy a kultura – Kavárna Rovník

Červen v Rovníku byl věnován Africe
Červen v Rovníku byl věnován Africe | autor: Kavárna Rovník

Hradečtí kavárenští povaleči mají nový objekt svého zájmu. Na pěší zóně ve Švehlově ulici už má několik týdnů otevřeno nová kavárnička s názvem Rovník. Proč Rovník? Protože si tam můžete dát kávu, víno, drink, zákusek nebo i pochoutku z grilu ze zemí, které právě rovník protíná. Kavárníci vám navíc ke každému sortimentu řeknou příběh a důvod, proč se právě podává. Kavárna není jen o konzumaci kvalitních nápojů a jídel. Pořádají se tu výstavy a besedy, jejichž výtěžek nebo jeho část putuje na bohulibý projekt v rovníkových zemích.

Například červen byl o Africe a červenec je o Americe. Připraveno je rozšířené menu s kávou, vínem či mlsy z rovníkové Ameriky, prodejní výstava tématických fotografií či beseda s cestovatelkou Markétou Piškovou o Ekvádoru. "To je ostatně plán na každý měsíc. Vždy chceme zvát cestovatele a také lidi, kteří přímo v rovníkových zemích žijí,“ plánuje Petr Peniška, majitel kavárny. Červnové akce tak například podpořily africkou školu v tanzánském městečku Mto Wa Mbu, kterou postavili a podporují dva Východočeši. Přímo na dnešek je pak naplánována vernisáž prodejní výstavy fotografií Matěje Ptaszka Svět kovbojů v zemi magického realismu.


V menu kavárny najdete klasiku, ale fajnšmekry více zaujmou položky jako marocká nebo vietnamská káva. Nebo třeba zákusky, které se buď dělají dle receptur daných zemí a nebo s nimi mají nějakou symbolickou spojitost. Třeba takový dezert Naivasha se jmenuje podle nádherného jezera v Keni a takové minijezírko má z citronového pudinku v sobě. Ochutnat můžete i nápoj inspirovaný Masaji, kteří kvůli nedostatku vody pijí i mléko s krví. V Rovníku se však jen inspirovali a podají vám smetanový drink s nějakým tím rudým alkoholem. Zákusky jsou připravovány z čerstvých surovin, nechybí v nich kokos, ovoce ale třeba i cizrna. Káva je 100% arabica a pochází jak jinak než z rovníkových oblastí.

Hosté podniku se musejí připravit na to, že personál bude povídavý a když bude zájem, rád s nimi o kávě a dalším nabízeném sortimentu poklábosí. „Ty příběhy jsou hrozně zajímavé, což jsou ostatně i způsoby, jakými v různých zemích kávu připravují. Snažíme se inspirovat,“ dodává Petr Peniška.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.




Mohlo by se hodit
Doporučujeme