Petice za vilu Aničku pokračuje

Jen poloviční vítězství je podle ochránců secesní hradecké vily Anička její zachování. Majitel vily, společnost Generali, ji totiž chce obestavět novým administrativním centrem. Tvůrci petice za záchranu Aničky ji dokonce chtěli odkoupit. Veřejná sbírka ale nevyšla.

Odpůrcům zboření hradecké památky se záměr pojišťovny nelíbí. Zákaznické centrum za 220 milionů korun má vilu uzavřít do kleští. „Už teď je doprava na křižovatce přehuštěná. Nedokážu si představit, že by se měl ucpat jeden pruh kvůli stavbě. Dům by navíc ztratil svoji hodnotu a zničilo by to urbanistický ráz celé ulice,“ řekl Hradeckému deníku Zbyněk Cabicar, člen Společnosti ochránců památek ve východních Čechách.
Podle Generali se ale na nových plánech nic měnit nebude. Jejich součástí je i protější budova někdejšího dopravního inspektorátu. Demoliční výměr už je údajně na světě. „Stavba centra by mohla začít v příštím roce. Investice zůstanou i po obestavění v původní výši. Dochází ale k výrazné ztrátě na zisku, protože centrum už mělo přes rok stát,“ uvedla Deníku Renata Werliková z Generali Pojišťovny.
Podle Cabicara záměr vilu odkoupit definitivně padl. Stále však existuje petice, kterou její tvůrci požadují, aby vila zůstala na seznamu chráněných kulturních památek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme