Štítky: | Sport | Parkovací dům pro kola |

Parkovací dům pro kola v Hradci uschoval už tisícovku kol

Parkovací dům na Riegrově náměstí funguje 1,5 měsíce
Parkovací dům na Riegrově náměstí funguje 1,5 měsíce

Ani špatné počasí nevadilo už více než tisícovce cyklistů z Hradce Králové, kteří vyzkoušeli parkování svého kola v cyklodomě u hlavního nádraží. 

Jeho otevření proběhlo v druhé polovině února a do dnešního dne provozovatel Rudolf Bernat řešil pouze pět hlášených chyb, z čehož dvě byly planým výjezdem. V příštím týdnu hodlá provozovatel ještě upravit pár technických drobností.

Za jeden a půl měsíce provozu parkovacího domu pro kola do jeho útrob vjelo už přes tisícovku bicyklů. Královéhradečtí cyklonadšenci se tedy i přes počasí, kdy je většinou pod nulou, učí nový způsob parkování svých kol používat. „Zaznamenali jsme celkem pět drobných nedostatků. Z toho ale uživatelé dvakrát hodili žeton pro výdej kola do otvoru na mince, takže to byl spíš planý poplach,“ popsal Rudolf Bernat. Doplnil ještě, že jednou se omylem sepnul záložní zdroj. 

Bližší informace o parkovacím domě pro kola najdete také v článku Hradecký i evropský unikát: parkovací dům pro kola brzy otevře 

Provoz unikátního parkovacího domu ukázal však i pár drobností, které v příštím týdnu hodlá provozovatel upravit. „Senzory na příklad posílají větší kola ven, proto upravíme tuto výšku o zhruba 14 centimetrů, aby se tam vešla i kola, která mají vyšší řidítka anebo zpětná zrcátka,“ uvedl provozovatel Bernat. 

Technicky se parkovací dům bude ladit do konce dubna. Nyní se už ale tipují další lokality v Hradci Králové, kde by další parkovací dům pro kola našel své uplatnění a uživatele. V jednání je na příklad prostor v nově vznikajícím univerzitním kampusu. 

Unikátní parkovací dům sbírá i první ocenění a zájemce

Unikátní projekt parkování kol, který nemá zatím obdoby ani v České republice ani ve střední Evropě, dělá Hradci Králové a jeho provozovateli dobré jméno. Ozvali se už další zájemci o cyklodům z jiných města a dokonce nadnárodní reklamní agentura, která by cyklodům chtěla využít k reklamním účelům. 

Velkým úspěchem královéhradeckého podnikatele je i umístění v první trojce v soutěži Česká inovace, kam se přihlásilo na 110 projektů z různých sfér průmyslu, obchodu, vědy nebo státní správy. 

Parkovací dům zatím není výdělečným projektem

Parkovací dům pro kola Rudolf Bernat nepovažuje primárně za výdělečný projekt. Zatím v něm zaparkovalo svá kola na 1000 cyklistů a při ceně 5 korun za parkování na celý den, to znamená, že dům vynesl 5000 korun. „Jedeme do toho kvůli novému a bezpečnému způsobu parkování kol. Do budoucna by takové parkování mělo podporovat samo město nebo další instituce. Spojíme-li pak parkovací poplatek s příjmy z domu jako reklamního nosiče, tak by si na sebe už měl vydělat,“ uvažuje do budoucna Rudolf Bernat. 

Parkovací dům však zatím reklamou ověnčený nebude. Podle provozovatel záleží na vyjádření magistrátu, zda do lokality Riegrova náměstí před nádražím dovolí umístění takových komerčních sdělení. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Díky městským dotacím se tenisté dočkají nové antuky a další sportovci tribun či šaten

Mezi provozovatele sportovišť rozdělí město Hradec Králové dotace ve výši více než 4,16 miliony korun. Třeba TJ Sokol Hradec Králové bude moci zastřešit tribuny a hlasatelny a tenisté se dočkají generální rekonstrukce a výměny povrchů devíti antukových kurtů. Město tak…
Čtěte více

Hradec podpoří sport a kulturu více než devíti miliony korun

Hradec Králové vyplatí v rámci dotací přes devět milionů, které rozdělí mezi 38 sportovních a 34 kulturních organizací nebo spolků. Sportovní kluby, které pracují zejména s dětmi a mládeží, dostnou od radnice osm milionů korun. Na podporu uměleckých těles a spolků…
Čtěte více

Hradečtí sportovci se mohou těšit na podporu města. Rozdělí si mezi sebou přes 15 milionů

Hradečtí sportovci mohou počítat s finančí podporou od města. Rada města odsouhlasila poskytnutí dotace ve výši 15,5 milionů korun na basketbal, tenis, cyklistiku, atletiku, vodní polo, stolní tenis, squash a další. Finanční podpory ve výši až 960 tisíc korun by se také měly…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme