Palác Koruna nabírá zpoždění

Bývalé autobusové nádraží v Hradci Králové se už na jaře roku 2010 mělo začít měnit. Postupně tam má vzniknout další obchodní a zábavní centrum Aupark. Slovenský investor ale nyní ohlásil zpoždění stavby. Začít by se mělo zřejmě až na podzim.

Stavba za 1,5 miliardy korun by měla trvat asi rok a půl. Kdy však začne, je zatím nejisté. „Řešíme plánovací smlouvu. Podle všeho bychom mohli začít s výstavbou na přelomu léta a podzimu příštího roku. Otevřít můžeme osmnáct měsíců po začátku stavby,“ řekl Hradeckému deníku mluvčí HB Reavis Slovakia Roman Karabelli.
Na vině zpoždění údajně není nedostatek financí, ale naopak rozšiřování projektu. Investorovi se podle Deníku podařilo na poslední chvíli získat od konkurence další sousedící pozemky a hodlá je do stavby zahrnout. Obchodní centrum by tak po dokončení mělo nabízet až 25 tisíc metrů čtverečních komerční plochy. „Projekt se neprodraží. Ceny materiálů a práce se totiž dostávají díky recesi na reálnou úroveň. Financování stavby budeme řešit kombinací vlastních zdrojů a úvěru,“ řekl Deníku Karabelli.
Obchodní a zábavní centrum Aupark, které už funguje v 6 slovenských a dvou českých městech, má vyrůst do 6 nadzemních podlaží. Návštěvníci v něm mají najít butiky, restaurace, kavárny, ale i sportoviště, místa pro zábavu, kanceláře a byty. Ve dvou podzemních podlažích má vzniknout parkoviště až pro 730 aut. To by pro Hradečany mohlo být lákadlem, protože na Slovensku nabízí Auparky návštěvníkům parkování zdarma nebo za úhradu například až od 4. hodiny stání.
Kvůli stavbě ale brzy řidiči přijdou o část současného záchytného parkoviště, kam už nyní je zakázaný vjezd. „Teoreticky by tam auta vůbec neměla být. V současné době to ale tolerujeme, protože v centru je velký problém s parkováním,“ vysvětlil Hradeckému deníku situaci dopravní inženýr hradecké policie Lubomír Šitina. Zbytek parkoviště, který nebude součástí stavby, se brzy zpoplatní. Firma Atol uvažuje o zavedení parkovného od září. „Teď se dolaďují technické záležitosti, které by měly umožnit zlegalizovat parkoviště. Zatím je to pouze takzvaná areálová komunikace. Navíc se musí zrušit zákaz vjezdu a vyřešit oplocení celé plochy a její rozdělení na dvě části tak, aby se přes ni dostaly poštovní vozy do Zamenhofovy ulice během přestavby sousední křižovatky Koruna,“ řekl Deníku mluvčí hradecké radnice Václav Svoboda.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme