Obyvatelé bytů na Gočárově třídě chtějí nižší cenu

Prodejní cena bytů na Gočárově třídě se některým nájemníkům zdá vysoká. Podle nich neodpovídá stavu domů. Navíc v předchozích privatizačních vlnách se zdejší byty prodávaly o řád laciněji.

Nájemníci si stěžují, že přístup Magistrátu je nespravedlivý. Byty ve vchodech číslo 1225 - 9 jsou nyní na prodej. Ve stejné ulici se byty prodávaly do osobního vlastnictví i v první a druhé vlně privatizace, byly ale mnohem levnější. Před několika lety požadovalo město po kupujících zhruba 60 tisíc korun. Za stejné byty ve stejné lokalitě by ale dnes měli zájemci zaplatit kolem 800 tisíc korun.
„Do každé vlny privatizace jsme se přihlásili, ale vždy jsme byli odmítnuti,“ stěžují si v Hradeckém deníku dotčení nájemníci. Podle radnice ale ceny bytů ani náhodou nedosahují tržní hodnoty. „Cena za byty je v současné době asi poloviční, je to přibližně 12 tisíc za metr čtvereční. Normální tržní cena se pohybuje kolem 23 tisíc korun. Myslím, že ceny vysoké nejsou, ale je logické, že se je nájemníci snaží stlačit dolů. Chtějí cenu snížit přibližně o dva tisíce korun za metr čtvereční,“ vysvětlila Deníku Pavla Finfrlová, náměstkyně primátora.
Nájemníci si přesto stěžují. „Byty dostalo město bezplatně od ČKD, tyto ceny jsou pro mnohé z nás existenčně likvidační,“ řekli nájemníci Hradeckému deníku. Město se jednáním nebrání, s cenou ale nejspíš hýbat nebude. Pokud si nájemníci byty nekoupí, nabídne je Radnice jiným zájemcům. Vystěhování se ani v takovém případě lidé bát nemusejí. „Je zajímavé, že v jiných domech problémy nemáme, tak se prodeje schvalují rychle,“ popsala Hradeckému deníku náměstkyně Finfrlová.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
22.9.2010 01:21
STDM  (Nováček +1)
Nevím, ale 800 tisíc Kč za zděný byt v centru Hradce mi nepřipadá mnoho. A to nemluvím o tom, že ho noví kupující mohou časem prodat za 2-3 miliony (podle velikosti). Nespravedlivé je to možná oproti 1.a 2.vlně privatizace, ale tehdy město rozdávalo byty úplně za hubičku. Teď se mnou nebudou potrefené husy asi souhlasit, ale kdo jiný by jim prodal byt tak levně?
22.9.2010 06:46
faultfinfer  (Nováček)
Hlavní problém bude i v tom, že tyto domy budou potřebovat velké investice. Město co by jejich dosavadní vlastník, do jejich oprav nedalo doposud ani korunu a od nájemníků pouze inkasuje. Ale pokud bych v tuto chvíli mohl takový byt v centru koupit za 800 tis, tak bych do toho šel, ale jen pokud bude prázdný, bez předchozího nájemníka.
22.9.2010 13:19
kika  (Nováček)
Když může město dávat pozemky zadarmo firmě STAKO, tak může ty byty pro nájemníky zlevnit. Obzvlášť, když do nich za celou dobu téměř nic neivestovalo.
22.9.2010 16:58
Honza  (Nováček)
Tezko rici o co lidem jde, vlastne jde jim o penize. Ano, byty se drive privatizovali levnjeni, ale to bych mohl nadavat, ze pred 15lety byla cena bytu kolem 400tis a dneska stejny za 2,5mil. Proste nekdy jde stesti jenom kolem. I tak si myslim, ze cena 800tis je hodne pod cenou a je to vice nez dobre vynalozena investice.

Druha stranka veci je takova, ze by se mesto melo trochu zamyslet nad socialnim citenim nekterych obcanu, ovsem aby toho nezneuzivali sami lide. Proste a jednoduse, kdyz v byte bydli clovek v duchodovem veku, melo by mesto udelat kompromis a tohoto cloveka bud nechat dozit, tam kde je, ci mui za stejne penize nabidnout podobne bydleni, treba i s peci.

Zaverem mi prijde uplne mimo, ze se lidi bouri a prijde jim to nefer, ze mesto neco dostalo od CKD, vzdyt vse bylo statu, ze se pozemmky davalo zadarmo? Mozna skoro...na kazdou svini se vari voda a karma je jasna :)

Takze Vam mili a drazi nezbyde nic jineho, nez byt koupit ci sbalit par jablek a hrusek a zdekovat se. I tak Vam velice zavidim, ze muzete vydelat milion korun aniz byste neco udelali....
28.9.2010 12:01
rzr  (Nováček)
800k je super cena. Nevím, co se nájemníkům nelíbí. Peníze ušetřené z rozdílu v tržní ceně mohou (asi budou muset) investovat do zvelebení bytu a domu. podle mne je to jen neochota se postarat o vlastní bydlení. Spousta lidí po takové nabídce radostně hrabla. A sociální cítění? Proč? Ta cena je sociální až až.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme