Štítky: | Městské lesy | Vánoce |

O víkendu začnou výlovy hradeckých rybníků, čerstvé ryby budou ihned ke koupi

Výlov hradeckých rybníků | Zdroj: Městské lesy HK
Výlov hradeckých rybníků | Zdroj: Městské lesy HK

Výlovy některých rybníků obhospodařovaných Městskými lesy Hradec Králové se budou i letos konat v pátek nebo v sobotu, aby si jejich atmosféru mohla vychutnat také veřejnost, především rodiny s dětmi.

U takových výlovů nebude chybět ani prodej čerstvě vylovených ryb přímo na hrázi. Výlovy hradeckých rybníků začnou už v pátek 24. října a potrvají až do konce listopadu. 

Hradečtí lesníci navážou na loňské výlovy rybníků s tržními rybami, které se kvůli přání veřejnosti poprvé konaly i v sobotu. „Vloni se nám to osvědčilo a lidé se na výlovy chodili dívat a zároveň si mohli koupit čerstvou rybu. Letos to bude podobné, výlovy se budou konat v pátek a v sobotu. Pátek bude patřit především násadovým rybám a sobota výlovům rybníků s tržními rybami a jejich prodejem přímo na hrázi,“ uvedl ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán.

První výlov lesníci plánují na 24. října, kdy se pustí do rybníka Roudnička, 1. listopadu přijde na řadu nedaleký Datlík, 7. listopadu Cikán, 14. listopadu Plachta a 21. listopadu Jáma. Vrchol výlovů nastane 29. listopadu, kdy své
šupinaté bohatství vydá rybník Výskyt v novohrádeckých lesích. Koupit rybu si lidé budou moci při výlovech Roudničky, Cikána, Datlíku a Výskytu.

Zatímco u rybníků Roudnička a Cikán budou ryby k dostání na sádkách, na Datlíku a Výskytu přímo na hrázi.

Výlov na podzim čeká i rybník Biřička, jeho datum však zatím není známo. Záleží na termínu plánované opravy systému regulace vody v Biřičce, který je v havarijním stavu.

Rybník sice prošel před čtyřmi lety rekonstrukcí, ale požerák, tedy objekt, kterým se  reguluje výška hladiny, zůstal původní z roku 1929. „Opravu bychom rádi zahájili v listopadu, a jelikož se musí samozřejmě provést při vypuštění vody, tak rybník, ve kterém jsou i hodně velcí kapři, současně vylovíme,“ řekl Zerzán.   

Ryby si na sádkách počkají na Vánoce, prodávat se budou týden před svátky

Tržní ryby skončí po výlovu na sádkách, kde počkají na vánoční prodej. "Městské lesy na letošní předvánoční trh připraví zhruba sedm tun ryb, přičemž drtivou většinu budou tvořit kapři. Doplňkových ryb v podobě štik, sumců a amurů bude málo, jen 100 až 200 kilogramů," doplnil ředitel Zerzán.

Zhruba týden před svátky otevřou hradečtí lesníci tři prodejní místa s rybami, kromě hájoven Datlík a Zelený sloupek bude možné šupináče z hradeckých lesních rybníků pořídit také u stánku v areálu někdejší radnice číslo popisné 1 na Velkém náměstí.

Ceny ryb by měly zůstat na loňské úrovni.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na živý betlém do Svinar. Zpívat se bude v hradeckém divadle i před ním

Čtvrtý adventní a zároveň vánoční víkend nabídne v Hradci Králové opět rozmanité akce. Zpívat budou herci Klicperova divadla v improvizačním pásmu, skauti zase zvou na zpívání u Betlémského světla před divadlem. Divadlo Drak zve děti na inscenaci Vyšla hvězda nad Betlémem. V…
Čtěte více

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme