O čínskou tradiční medicínu je v Hradci zájem, samostatné centrum by mělo stát v roce 2019

Prezentace modelu centra
Prezentace modelu centra | autor: agentura TAH

V Hradci, přesněji v Centru Tradiční čínské medicíny ve Fakultní nemocnici, se minulý týden sešla delegace vědců z celého světa. Návštěvu organizoval Nadační fond na podporu Tradiční čínské medicíny spolu s nemocnicí, v jejímž areálu by podle náměstka ministra zdravotnictví a člena správní rady fondu Romana Prymuly měla již v září tohoto roku začít stavba nového samostatného objektu Kliniky tradiční čínské medicíny. Předpokládaný termín dokončení je 2. polovina roku 2019. Zatím je v areálu pouze ambulance centra.

 

Tradiční čínskou medicínu královéhradecká fakultní nemocnice využívá od října 2015. Má ambulanci s čínskými specialisty. Nabízí akupunkturu či bylinnou terapii. Zatím ošetření dostalo 900 pacientů. Zájem je velký a čekací doba trvá několik měsíců. Nemocnice nyní připravuje výstavbu kliniky tradiční čínské medicíny za téměř 300 milionů korun.

“Projekt vybudování samostatné Kliniky Tradiční čínské medicíny má zdravotní a vědecké opodstatnění a přinese pacientům pozitiva v léčbě syndromů a onemocnění, která nemají adekvátní léčbu prostředky západní medicíny,” hodnotil přínos projektu primátor Hradce Zdeněk Fink.

Hejtman Královéhradecké kraje Jiří Štěpán vidí v projektu kliniky skvělou ukázku vládní podpory neziskových projektů: “Projekt Kliniky tradiční čínské medicíny ve FNHK je skvělou ukázkou vládní podpory neziskových projektů ve zdravotnictví, neboť jej na svém zasedání schválila i vláda ČR,” uvedl hejtman.

"Tradiční čínská medicína nikdy nenahradí naši západní medicínu založenou na důkazech, nicméně stává se vhodným doplňkem a určitou alternativou k tomu, jak mohou systémy koexistovat," uvedl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. Podle něj je západní medicína dnes "odosobněná a přetechnizovaná", čínská medicína do ní může vnést psychosomatický pohled. "Bude uvažovat o tom, že nemoc těla není jen nemocí těla a někdy může být i nemocí duše," dodal ministr.

Čínská medicína zahrnuje například masáže, akupunkturu či dietu s rostlinnými přípravky. Pochybnosti o ní měla podle svého bývalého šéfa Romana Prymuly i hradecká nemocnice. Nechala si vypracovat audit od partnerů z univerzity v Cambridge, dodal Prymula. "To, co je v Hradci Králové, není nic proti kvalitní vědě. Lze kombinovat čínskou medicínu s medicínou založenou na důkazech," uvedl zástupce univerzity v Cambridge Jan Růžička, který v minulosti působil jako šéf kabinetu exministra zdravotnictví Leoše Hegera. Nově centrum nabízí i odvykání kouření.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme