Nový kampus Univerzity Karlovy vedle fakultní nemocnice už slouží studentům

Nová budova UK v Hradci Králové
Nová budova UK v Hradci Králové | autor: http://www.kampushk.cuni.cz

U hradecké fakultní nemocnice od úterý funguje nový kampus Karlovy Univerzity. Stavba budovy začala v roce 2012 a měly by v ní sídlit čtyři ústavy a katedry. Lékařská fakulta již do objektu přesunula Ústav lékařské biologie a genetiky a Ústav lékařské biochemie. Farmaceutická fakulta v kampusu umístila Katedru sociální a klinické farmacie a Katedru biologických a lékařských věd. Veřejnost se do nové budovy může přijít podívat 7. listopadu při Dni otevřených dveří.   

 

Součástí nového kampusu je také interaktivní posluchárna s několika obrazovkami, laboratoře i místa pro relaxaci. Samozřejmě, že nechybí posluchárny ani kryté parkoviště. „Je to splněný sen, ale zároveň pouze první krok, musíme napnout všechny síly a pokusit se dostavět zbytek kampusu. Idea je taková, že v jedné lokalitě bude nemocnice, naše dvě fakulty i fakulta vojenského zdravotnictví. Kdyby se to povedlo, byl by to základ pro vznik velkého biomedicínského centra na evropské úrovni,“ řekl pro iDnes děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové Miroslav Červinka. Podle děkana jsou i první ohlasy samotných studentů velmi pozitivní.

Otevření centra je prvním krokem. V kampusu by měly vyrůst ještě čtyři budovy, pomoci by měly evropské peníze. Celkové náklady se podle předpokladů vyšplhají na 2,5 miliard korun.

"Mohu otevírat něco, co započali už moji předchůdci ve funkci primátorů. Proto bych chtěl poděkovat na samém začátku panu Oldřichu Vlasákovi a panu Otakaru Divíškovi, kteří od počátku pochopili, o co jde a jak projekčně, tak pozemkově ani na chvilku neváhali zasloužit se o to, aby se v Hradci Králové kampus mohl postavit," řekl na slavnostním otevření Zdeněk Fink, primátor města.

Stavba centra měla být dokončená již loni na podzim, otevření zpozdily problémy s vnitřním vybavením. Kvůli odvolání jedné z firem se nepodařilo včas ukončit soutěž na dodávku kancelářského nábytku.

Nová budova UK v Hradci Králové Nová budova UK v Hradci Králové
autor: http://www.kampushk.cuni.cz

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme