Novohradecká Biřička prochází jarní očistou

Známý a často navštěvovaný rybník Biřička na Novém Hradci Králové má nyní čas jarní očisty. V letošním roce ale bude o poznání důkladnější. Týkat se bude nejen nánosů bahna na dně, ale také stavu hrází. To je důležité i pro zvýšení povodňové bezpečnosti.

Hradecký magistrát nechává Biřičku čistit pravidelně. V letošním roce ale správci nechají současně zvýšit hráze rybníka. Práce v těchto dnech končí a začíná postupné napouštění rybníku. „Revitalizace rybníka by především měla zlepšit jeho schopnost zachytit vodu při případných velkých deštích, vodohospodáři pak budou moci lépe řídit odpouštění vody,“ řekl Mladé frontě Dnes vedoucí investičního odboru na hradeckém magistrátu Valentýn Avramov. Podle něj na současnou obnovu město využilo dotaci od ministerstva životního prostředí.
I když správci rybník i okolí vyčistili, koupání zde zůstává povolené pouze na vlastní nebezpečí. Úvahy o vytvoření veřejného koupaliště padly. „Nikdo nezaručí takové podmínky, aby tam nebyly sinice. Navíc Biřička nemá v létě dostatečný přítok vody, takže kvalita vody tam bývá diskutabilní. Není to koupaliště, ale koupání tam zakázáno není. Lidé se tam koupou na vlastní nebezpečí,“ vysvětlil MF Dnes Milan Zerzán z Městských lesů Hradec Králové.
Pokud by se Biřička stala oficiálním koupalištěm, znamenalo by to její oplocení a návštěvníci by museli za koupání platit. Vedle města tak o podobný scénář zřejmě nestojí ani Hradečané, kteří si rybník oblíbili ke koupání, vycházkám nebo rozdělávání ohníčků, ani zdejší rybáři. Město pouze varuje před neopatrností při manipulaci s ohněm v blízkosti lesa.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme