Novinka v hradecké MHD: cestující zaveze do centra elektrobus zdarma

Nová trasa elektrobusu bude začínat i končit na hradeckém Velkém náměstí.
Nová trasa elektrobusu bude začínat i končit na hradeckém Velkém náměstí. | autor: dpmhk.cz


Od září se stane součástí královéhradecké městské hromadné dopravy takzvaná Zelená linka. Elektrobus, který poprvé v novodobé historii propojí samotný historický střed města s širším centrem, bude vozit cestující zdarma. Dopravní podnik a město tak chtějí lidem nabídnout alternativu cestování v centru, ulevit přetížené dopravě a přispět k ekologičtějšímu provozu.


„Zavedením nové linky chceme oslovit nejen stávající cestující městské hromadné dopravy, ale i ty, kteří pro cestu do centra využívají auta. Elektrobus nabídne možnost dopravy do centra bez starosti s hledáním místa k zaparkování, v tomto případě navíc zcela zdarma,“ řekl primátor města Zdeněk Fink. 

„Městská doprava je moderním způsobem cestování ve všech větších městech nejen v celé Evropě, přesednutím z auta do elektrobusu, trolejbusu nebo autobusu se uleví i silnému provozu v centru města, s čímž souvisí i pokles emisí,“ vysvětluje další důvody zavedení této novinky ve městě primátor.

Kudy Zelená linka pojede?

Trasa Zelené linky povede z Velkého náměstí k Adalbertinu, pak odbočí k zastávce Muzeum a za Tyršovým mostem bude pokračovat doleva po nábřeží a směrem na Ulrichovo náměstí. Pak se trasa stočí doprava ke Střelnici a pokračuje po zastávkách Centrál a Muzeum k magistrátu města. Okruh Zelené linky bude končit opět na Velkém náměstí.

Linka je vedená po stávajících zastávkách MHD a speciálně pro tuto trasu vznikne nová zastávka na Velkém náměstí. Okruh, který je dlouhý něco přes tři a půl kilometru, bude obsluhovat elektrobus. Celou trasu projede třikrát za hodinu s výjimkou přestávky na jídlo a oddech řidiče. Provoz je naplánován na osm hodin denně ve všední dny od deváté do sedmnácté hodiny. Za celý den se tak vůz s cestujícími vydá na cestu dvaadvacetkrát, přičemž projetí jednoho okruhu mu potrvá 15 minut.

Vzhledem k výjimečnosti nebude nová linka v jízdních řádech a na vozech označena běžně číslem, ale ponese přímo název Zelená linka. Od září pojede v testovacím provozu, který bude dopravní podnik postupně vyhodnocovat.
Celoroční provoz nové linky MHD představuje ujetí 23 tisíc kilometrů. Předpokládané provozní náklady této služby, která je pro obyvatele i návštěvníky města zdarma, jsou zhruba 80 tisíc korun měsíčně. Radnice je letos uhradí ze souhrnné rezervy městského rozpočtu.
 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
16.9.2017 11:23
havlae (neregistrovaný)
Námět
Škoda, že linka není zobrazena na mapce - pro turisty..

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Přes Miletu už nebudou jezdit trolejbusy. Opravy se dotknou všech linek MHD

Stavba, která na dlouhé měsíce ochromí dopravu v Hradci, už se blíží. Jedná se o rekonstrukci křižovatky Mileta. V místě už nyní probíhají přípravné práce. Dopravní omezení, která v první etapě uzavřou severní část městského okruhu a Hradeckou ulici směrem do centra, na…
Čtěte více

Další řidiči hradecké MHD získalil ocenění v Jízdě bez nehod

Dnes proběhlo tradiční slavnostní vyhodnocení soutěže Jízda bez nehod, kdy v jeho rámci další řidiči královéhradecké MHD převzali z rukou dopravně technického ředitele Dopravího podniku města Hradce Králové Vladimíra Pejřila diplom a jednorázovou finanční odměnu za…
Čtěte více

Dopravní podnik od března zdraží. Jízdenka placená kartou bude místo 14 korun stát 25

Od března letošního roku dojde k úpravě ceny za jízdné v městské hromadné dopravě v Hradci Králové. Za jízdenku, kterou si koupíte nyní za 14 korun městskou nebo bankovní kartou nově zaplatíte 25 korun. Cena jednorázové papírové jízdenky vzroste z 20 na 25 korun, naopak jízdenka…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme