Nové varhany by mohly v hradecké filharmonii zaznít za rok. Pořizují se už deset let

Díly varhan
Díly varhan | autor: varhany.fhk.cz

Nové varhany by se v hradecké filharmonii mohly rozeznít už za rok. Je tak velmi pravděpodobné, že se úspěšně uzavře už více než desetiletá složitá anabáze, která pořízení varhan provází. V současné době je hotová část nástroje za 15 milionů korun, dokončit ho má za 8,8 milionu korun dílna Roberta Ponči z Krnova. Jako vítěze soutěže ji schválila rada města Hradce Králové. Snad tak konečně varhany prolomí smůlu, v minulosti dokonce pokus o jejich pořízení skončil podvodem.

Ještě před vypsáním soutěže na dokončení varhan byly hotovy komponenty a práce za asi 4,5 milionu korun. Při shánění nových varhan se velmi angažuje nadační fond Varhany pro Filharmonii Hradec Králové, který získává peníze od dárců a část píšťal již pořídil. Pořádá koncerty a jejich výtěžek pak putuje na konto fondu. Fondu velmi pomohla světově uznávaná operní pěvkyně Soňa Červená. Když před rokem slavila své 90. narozeniny, nechtěla dary a vyzvala hosty, aby raději věnovali finanční částku na varhany.

Vedle města a dárců pořízení varhan financuje i kraj a město má slíbenou dotaci čtyři miliony korun od ministerstva kultury. Nové varhany budou podle projektu umístěné po obou stranách jevištních portálů budovy filharmonie, má je tvořit 3481 píšťal. Budou disponovat 54 znějícími rejstříky. Nejdelší píšťala má být dlouhá 5,6 metru, nejmenší bude měřit dva centimetry. Nástroj bude mítdělenou varhanní skříň. Ta bude umístěna po obou stranách jevištních portálů tak, aby nepůsobila dominantním dojmem a vrůstala do moderního prostoru hlediště. V žádném případě nebude omezovat možnosti uvádění scénických hudebních forem.

O pořízení mistrovských koncertních varhan pro filharmonii se začalo hovořit v roce 2005, kdy radnice za 120 milionů korun budovu filharmonie opravila. Nástroj, který měl podle původních odhadů stát kolem 14 milionů, začal v roce 2006 vyrábět varhanář Vladimír Grygar. Ten nakonec však skončil u soudu. Podle obžaloby v roce 2006 použil k jinému účelu dotaci šest milionů korun, za které měl varhany postavit. Po mnoha letech soudních jednání letos v dubnu pražský vrchní soud Grygara pravomocně potrestal za dotační podvod čtyřmi lety vězení.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme