Nové stromořadí pomohl zaplatit výtěžek z dobročinného bazaru

Technické služby sázejí stromořadí.
Technické služby sázejí stromořadí. | autor: TSHK

V pořadí už třetí etapu regenerace stromořadí v ulici Na Drahách plánují provést pracovníci Technických služeb Hradec Králové. Obnovu uskuteční také díky financím z prvního hradeckého re-use bazaru, který se nachází v Kotěrově ulici v centru města. Projekt pomůže v jarních měsících s výsadbou 23 nových sazenic javoru babyka, které nahradí původních 17 jasanů a lip. V dobročinném obchodu se do konce roku 2023 vybralo na péči o městskou zeleň téměř 86 tisíc korun.

„V těchto dnech zahájili naši pracovníci poslední část obnovy stromořadí v ulici Na Drahách. V době vegetačního klidu a na základě rozhodnuơ odboru životního prostředí provedou kácení několika stromů ve zhoršeném zdravotním stavu. Stromořadí zde postupně obnovujeme už od roku 2014. První část jsme vysadili hned na jaře téhož roku a druhou část poté obnovilo středisko městské zeleně na podzim roku 2020. Třeơ etapu provedeme nyní na jaře i díky projektu re-use, který nám pomohl zafinancovat finální výsadbu,“ uvádí k obnově ředitel Technických služeb Hradec Králové Tomáš Pospíšil.

Během jara vysadí na místě v úseku od ulice Sukova po ulici Úprkova pracovníci techických služeb celkem 23 javorů babyka, které nahradí smíšené stromořadí 17 jasanů a lip. Do konce roku 2023 se v re-use bazaru podařilo na obnovu stromořadí vybrat téměř 86 tisíc korun. Finance pomohou ke koupi nových stromů, které mají pro nové stromořadí vyjít přibližně na 115 tisíc korun včetně DPH. „Jsem rád, že se technickým službám daří využívat finance k smysluplné obnově zeleně a stromořadí, které to v Hradci opravdu potřebují. Do budoucna by se mohly využít ale také například pro nové letničkové a cibulové záhony ve městě,“ komentuje Pavel Vrbický, náměstek primátorky pro Technické služby Hradec Králové.

První hradecký re-use bazar pod správou Hradeckých služeb, specializovaný na opětovné využití opotřebených věcí, začal fungovat začátkem října minulého roku v Kotěrově ulici čp. 828 za Muzeem východních Čech. Návštěvníci zde mohou čtyři dny v týdnu, a to v pondělí, středu a pátek od 13 do 17 hodin a v sobotu od 8 do 12 hodin, umístit nebo pořídit věci pro domácnost, sport nebo drobnou elektroniku. Vybrané finance poté putují na výsadbu nových stromů a na péči o další městskou zeleň.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Letos sekačky vyjely do města dřív. Hradečáci se opět mohou těšit na obrazce v trávě

Na hradecké travnaté plochy o velikosti přibližně 400 hektarů vyrazily už minulý týden sekačky. Důvodem je nebývale rychlý příchod jara. Technické služby Hradec Králové (TSHK) mají i nadále v plánu využívat mulčování pro větší odolnost trávníku proti suchu a mozaikové sečení k…
Čtěte více

Pražský most čeká velká údržba. Provoz na něm bude omezen

Na začátku příštího týdne začnou přípravné práce na opravu a údržbu Pražského mostu v centru Hradce Králové. Zhotovitel na místě provede obnovu protikorozní ochrany, montáž nových sítí proti ptactvu a opravu chodníků. Během prací, které stavbaři dokončí do konce července, bude…
Čtěte více

Ve městě se uklízí použitá pyrotechnika a Hradecké služby se chystají na svoz vánočních stromků

První dny nového roku jsou i v Hradci ve znamení úklidu. Technické služby Hradec Králové se věnují především důkladnému úklidu a odstranění zbytků po novoročních radovánkách. Ve druhém lednovém týdnu se zase začnou svážet vyhozené vánoční stromky. Z veřejných stanovišť je…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme