Štítky: | Hradecké služby |

Nové kontejnery „naučily“ Hradec třídit. Za půl roku je o 539 tun méně směsného odpadu

Hradečané se ve třídění výrazně zlepšili
Hradečané se ve třídění výrazně zlepšili

Hradec Králové recykluje o sto šest. Jen za poslední půlrok obyvatelé východočeské metropole vytřídili díky projektu Třídíme v Hradci 539 tun zbytkového odpadu. Jen pro představu, takové množství odpadu, který by jinak skončil na skládce, se vejde do zhruba 70 popelářských vozů. Kromě citlivějšího chování k životnímu prostředí třídění pomůže ušetřit za odpady.

Individuální třídění odpadu v Hradci funguje půl roku a už přináší první ovoce. V porovnání s minulým rokem množství zbytkového, tedy směsného odpadu kleslo o 539 tun. Právě tolik mnnožství totiž lidé vytřídili na plast, papír či bioodpad. A i když jsou Hradecké služby s tříděním spokojené, výsledky lze ještě vylepšit. „Počet přistavených nádob je asi o třetinu nižší, než jsme plánovali. Masivní přistavování probíhalo zejména v prvních měsících od startu projektu, aktuálně jsou to jen desítky nádob měsíčně. Přesto věřím, že tak jako v případě svozu bioodpadu i zde dojde ještě k dalšímu nárůstu,“ komentuje třídění ředitel Hradeckých služeb Radek Sokol.

Do projektu se od jeho začátku zapojilo zhruba 13,5 z celkových 25,7 tisíce osob z domácností, kterých se dotkla změna intervalu svozu. „Celkové množství zbytkového odpadu kleslo zatím oproti pětiletému průměru o 1333 tun, v porovnání s minulým rokem je to pokles o 539 tun. A to za pouhých šest měsíců,“ hodnotí výsledky Radek Sokol.

Celkově se Hradečanům za poslední půlrok podařilo snížit produkci směsného odpadu o asi 40 procent. Vytřídilo se navíc mnohem více plastů, papírů a také bioodpadu. „Nárůst u papíru je u rodinných domů téměř 24 procent, u bioodpadu 14 procent a u plastu došlo dokonce k nárůstu o 52 procent,“ uzavírá Radek Sokol. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Prodej věcí z druhé ruky vydělal Hradeckým službám 400 tisíc

Více než 400 tisíc korun získaly vloni Hradecké služby díky re-use projektu. Peníze nyní pomáhají při obnově zeleně v Hradci Králové a v městských lesích. Princip re-use, tedy opětovné využití starších věcí, funguje ve všech královéhradeckých sběrných dvorech a v centru města i…
Čtěte více

Lidé u kontejnerů nechávají odpad, který tam nepatří. Pomohou fotopasti?

Černé skládky v Hradci jsou stále velkým problémem. Jedná se především o odpad, který lidé dávají ke kontejnerům. Zbavují se tak například nábytku nebo elektrospotřebičů Přitom ve městě fungují sběrné dvory, kam je tento typ odpadu možné zavést. Hradecký magistrát pak musí…
Čtěte více

Místo do sběrného dvora lidé vyhazují odpad k popelnicím. Město musí za odvoz Hradeckým službám více zaplatit

Černých skládek je v Hradci čím dál víc. Město se rozhodlo zaměřit na jejich likvidaci. Nejčastěji se jedná o případy, kdy lidé místo toho, aby odpady které tam patří, odvezli do sběrného dvora, nechávají u popelnic. Hradecké služby je pak musí zlikvidovat, což samozřejmě stojí…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme