Nová moderní konstrukce nahradí původní svinarský most

Svinarský most - vizualizace.
Svinarský most - vizualizace. | autor: Krajský úřad

Původní most ve Svinarech nebyl ministerstvem kultury prohlášen za historickou památku, tak se na místě v budoucnu objeví nový. Na jeho podobě se už pracuje, na světě jsou už i vizualizace. Kromě dvou jízdních pruhů pro automobily bude součástí i chodník pro chodce po straně mostu. Podle předběžných odhadů bude stát 35 milionů.

Vznikne nová moderní ocelová knstrukce. Nový most by měl mít vozovku širokou 7 metrů a jednostranný chodník o šířce 2 a půl metru. V současné době je zpracován diagnostický průzkum ocelové konstrukce mostu, studie architektonického řešení mostu, dokumentace pro územní rozhodnutí. Finanční odhady se zatím pohybují kolem 35 milionů korun.

„Současné uspořádání mostu neumožňuje míjení vozidel na mostě a nevyhovuje intenzitě dopravy. Místem nesmí projet ani autobusy. Výjimku tvoří dvě linky MHD, které zajišťují dopravní spojení do centra. Most se využívá s omezením, například přikázaná rychlost jízdy je snížena na 30 km/h,“ říká radní pro oblast dopravy Karel Janeček.

Nýtovaná mostní konstrukce byla postavena v roce 1907. Její stavebně technický stav odpovídá stavu havarijnímu. Žádost o územní rozhodnutí byla už v minulosti podána, ale řízení bylo zastaveno, protože 14. 3. 2014 obdrželo Ministerstvo kultury ČR návrh na prohlášení mostu za kulturní památku. Dne 25. 9. 2015 rozhodlo, že stávající most památkou není. Toto rozhodnutí je už pravomocné.

 

Svinarský most - vizualizace. Svinarský most - vizualizace.
autor: Krajský úřad

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme