Noční oblohu nad Hradcem rozsvítil roj perseidů

Přestože královéhradecká hvězdárna byla přes noc zavřená, odborníci vyrazili před půlnocí do terénu. Jedním z ideálních míst pro pozorování perseidů byla obec Bělečko. "Kdo chce padající meteority vidět, měl by zvolit místo, kde je úplná tma. To znamená daleko od města, nejlépe u lesa na poli," vysvětlil astronom Miloslav Brož z královéhradecké hvězdárny.
Počet meteoritů je letos bohatší než kdy jindy. Může za to vliv planety Saturn na jejich dráhu. Perseidy jsou velmi malé částice, odborně nazývané meteoroidy. Ty vstupují do zemské atmosféry rychlostí až 60 kilometrů za sekundu. Jsou to úlomky komety 109P/Swift-Tuttle, jež se pohybuje po protáhlé dráze s dobou oběhu 130 let.
Zájemci, kteří zavítají na hvězdárnu v Hradci Králové, mají možnost vidět mimo jiné model, který simuluje rychlost perseidů. "Je na něm vidět rychlost formule jedna, nadzvukové stíhačky a letících meteoritů. Jejich rychlost je nesrovnatelná," řekl Brož.
Perseidy bude možné pozorovat ještě dnes v noci, kdy má být jasná obloha. Tento úkaz potrvá až do 27. srpna. "Jejich intenzita však už bude postupně slábnout a vše také bude záviset na počasí," dodal Brož.
Královéhradecká hvězdárna připravuje zájemcům až do konce srpna speciální večerní programy. A to vždy ve středu, pátek a sobotu. Začíná se v 21hodin a o půl hodiny později startuje večerní pozorování oblohy. V sobotu je navíc od 15.hodiny program zaměřený na pozorování Slunce a od 16.hodiny program pro děti. Podrobnosti o jednotlivých akcích a vstupném najdou zájemci na stránkách: www.astrohk.cz.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme