Noc vědců na univerzitě představí robotická vozítka i africké pochoutky

Logo | Noc vědců
Logo | Noc vědců

Noc kostelů, Muzejní noc a nově v Hradci Králové také Noc vědců. První ročník akce se uskuteční tento pátek 26. září v Objektu společné výuky v univerzitním kampusu na Soutoku a zároveň v budově Filozofické fakulty na náměstí Svobody.

Zajímavý program, který chce všechny návštěvníky přesvědčit, že věda není žádná pokoutná alchymie, začíná v 18 hodin, konec je v plánu přesně o půlnoci.

Svou Noc vědců pořádá i Knihovna města Hradec Králové.

Program si připravily čtyři fakulty a jeden ústav

Noc vědců je celoevropská akce, která se pořádá už od roku 2005. Univerzita Hradec Králové se k ní letos přidala vůbec poprvé. Program si připravily hned všechny její fakulty. Fakulta informatiky a managementu představí mimo jiné robotická vozítka a 3D tiskárnu, s Filozofickou fakultou se zájemci podívají zpátky v čase, na Přírodovědecké fakultě fyzikové předvedou létání s kvadrokoptérou. Čistotu svého hlasu si změříte na Pedagogické fakultě a Ústav sociální práce promítne dokument o nelehkém životě na okraji společnosti.

Návštěvníci mohou kromě toho na Noci vědců cestovat po Latinské Americe, spolu s vědci vyzkoušet, jak se měří zvuk, jestli lze slyšet ticho, šifrovat, vyrábět pečeti z vosku, vrátit se nazpět v čase při prezentaci fyzikálních jevů, dozvědět se více o virtuálních učebnách, geoparcích, ochutnat jídla z Afriky a Latinské Ameriky nebo například využít možnosti stát se akademikem na deset minut.

Kompletní program včetně časového harmonogramu naleznete zde.

Vědci jsou také lidé

Mottem akce je již od jejího počátku heslo „Vědci mezi námi“. Jak vysvětluje kancléř a tiskový mluvčí univerzity Hradec Králové Ondřej Tikovský, je to míněno tak, že vědci jsou obyčejní lidé, kteří, stejně jako všichni ostatní, mají své problémy, koníčky, rodiny, žijí běžný osobní život, mají děti, chovají domácí zvířata a prožívají naděje a zklamání.

„Pokud se někdo domnívá, že se věda točí jen kolem bílých plášťů a zkumavek, má příležitost se při Noci vědců zamyslet znovu. Vědci, stejně jako všichni ostatní lidé, přicházejí z rozdílných prostředí, mají různorodé zájmy a usilují o naplnění nejrůznějších osobních snů. Co však mají společné, je nadšení pro výzkum – a o ně se chtějí podělit s ostatními,“ dodal mluvčí hradecké univerzity Ondřej Tikovský.

Na Noc vědců také do knihovny města

Svou vlastní Noc vědců pořádá také Knihovna města Hradec Králové, která sídlí ve Wonkově ulici. "Noc vědců se bude konat na stovkách míst po celé Evropě, v Centru celoživotního vzdělávání se však letos bude konat úplně poprvé. Na děti čekají pokusy, experimenty, objevy, vynálezy, optické klamy a hlavolamy. Přijďte soutěžit, hrát si, poznávat, objevovat i obdivovat svět kolem nás,"  zve na akci širokou veřejnost knihovna. Program, který je určený zvláště pro děti, začíná přesně v 15 hodin, konec je v 18 hodin.

Letošního ročníku akce Noc vědců se zúčastní na 200 měst ve 28 zemí celé Evropy, v Česku se uskuteční na desítkách různých míst.  Akce je přístupná zdarma všem návštěvníkům, účast rodin s dětmi je vítána.  

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Po dvou letech oprav se otevřela budova filozofické fakulty na náměstí Svobody

Významná vzdělávací a výzkumná instituce v Královéhradeckém kraji, Univerzita Hradec Králové (UHK), po dvouleté pauze zpřístupnila zrekonstruovanou budovu filozofické fakulty na náměstí Svobody v Hradci Králové. Opravy vyšly na více jak 200 milionů korun. Na území…
Čtěte více

Knihomoly určitě potěší novinka hradecké knihovny. Výdejní box jim čtivo vydá kdykoliv

Knihovna města Hradce Králové připravila pro své čtenáře novou službu, využívat bude možné tzv. knížkomat neboli výdejní box. Jedná se o samoobslužné zařízení, do kterého pracovníci knihovny připraví knihy, noty, CD, DVD a další věci k vypůjčení podle objednávky čtenáře.…
Čtěte více

Městská knihovna se otevírá, v Kuklenách nabídne zrekonstruovaný interiér

Od pondělí se znovu otevře městská knihovna i všechny její pobočky v Hradci Králové, kromě té v Březhradu. Otevření je možné za splnění následujících podmínek: maximálně 1 osoba na 15 m2, udržování rozestupů, ochrana respirátory a dezinfekce rukou při vstupu. Návštěvníci se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme