Nemocnice chce vybudovat park, který pomůže pacientům s nemocemi plic

Vizualizace Plicního parku
Vizualizace Plicního parku | autor: fnhk

Hradecká fakultní nemocnice chce zlepšit podmínky léčby pacientů s nemocnými plícemi. Chystá se proto v areálu vybudovat unikátní Plicní park. Součástí budou speciální rehabilitační chodníky a přístroje i klidová zóna s lavičkami. Park bude vznikat postupně, nemocnice doufá v pomoc sponzorů a dárců.

 

Rehabilitiační zóna vznikne z parku v prostoru za plicním pavilonem se vzrostlými stromy. V současné době je to nevyužívaná zelená plocha bez vnitřních cest.   Právě tam chce totiž zdejší plicní klinika s rehabilitačními specialisty a také s nemocnicí v Olomouci a s Univerzitní nemocnicí v Leicestru v Glenfield Hospital vybudovat ojedinělý Plicní park.   „Jde o unikátní myšlenku, s níž chceme vytvořit prostor pro cílenou pulmonální rehabilitaci a pro chodecký trénink pacientů s chronickými respiračními nemocemi. Léčba těchto onemocnění totiž není jednoduchá a u řady onemocnění přináší specifická plicní rehabilitace podobný klinický přínos jako farmakologie,“ vysvětlil pro idnes.cz výhody nového parku zástupce přednosty pro léčebnou péči plicní kliniky Vratislav Sedlák.

Léčba chronických plicních onemocnění není jednoduchá a pravidelné cvičení pod dozorem rehabilitačních pracovníků na česrtvém vzduchu může významně pomoci. Pacient se tak zároveň navykne cvičit a nezůstane v izolaci doma.

Park by měl vznikat na etapy. Náklady se budou pohybovat kolem 4,5 milionu korun, první etapa bude stát asi dva miliony. Do nového parku naveze nemocnice i rehabilitační přístroje. Projekt by měl vzniknout za podpory dárců a sponzorů.

V parku budou k dispozici kruhové prostory se zábradlím pro oporu při kontrolované chůzi. Dále tam budou chodníky s prvky na trénink stability chůze se záměrnými terénními nerovnostmi. Chybět nebudou ani relaxační klidové zóny s lavičkami a vodními prvky. Všechny části parku propojí malé chodníky, které se v několika místech rozdvojí a zase spojí. Okraje parku od okolního areálu opticky oddělí nízký živý plot.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme