Štítky: | Krimi | Policie Hradec Králové |

Nebál se, potichu se vydal za zlodějem a pomohl tak policii

Oceněný Michal Vaněček | Zdroj: PČR
Oceněný Michal Vaněček | Zdroj: PČR

Mladý muž z Hradce Králové si v úterý dopoledne odnesl ocenění s názvem „Pomocná ruka zákona“ za to, že se nebál a především neignoroval volání o pomoc. Případ, v němž se Michal Vaněček stal hlavním hrdinou, se odehrál letos v první polovině června, kdy se jednu z královéhradeckých heren pokusil vyloupit zloděj. Volání o pomoc však nikoho na ulici nezajímalo, až na Michala Vaněčka. Ten se za zlodějem vydal a hbitě informoval policisty, kam má muž s lupem namířeno. Jeho počínání bylo oceněno ve společném projektu Policie ČR a soukromé pojišťovny, který se už třetím rokem zabývá podobnými případy pomoci policistům.

„Jel jsem zrovna na kole a přes pootevřené dveře herny jsem uslyšel úpěnlivé volání nějaké ženy o pomoc,“ vylíčil situaci oceněný Michal Vaněček. Podle jeho vyprávění bylo na ulici několik dalších lidí, kteří přepadení viděli, ale nikdo z nich se za lupičem ani na pomoc ženě z herny nevydal. 

Za člověkem, který u sebe měl nejen ukradený finanční obnos, ale také nůž s čtrnácticentimetrovou čepelí, se vydal Vaněček sám. Mladý zloděj se snažil ztratit v hradeckých uličkách. „Díky jeho jednání byl násilník, který se pod pohrůžkou nožem snažil v herně získat lup, po pár minutách dopaden a zadržen hradeckými policisty,“ doplnil tiskový mluvčí Jan Čížkovský z Policie ČR.

Ocenění převzal Michal Vaněček od ředitele Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Martina Červíčka a východočeského regionálního ředitele Allianz pojišťovny Jiřího Kubečka. Stal se tak v pořadí už jedenáctým oceněným v tomto společném projektu policie a soukromé pojišťovny. „Svým jednáním Michal Vaněček nenahrazoval činnost policie, tedy se nepouštěl do možného riskantního zadržení muže, ale skrytě jej sledoval a informoval o tom policisty, kteří k zadržení ozbrojených osob jsou vycvičeni a vybaveni,“ chválil Vaněčkovo jednání a počínání Martin Červíček.

„Člověk nikdy neví, co se může stát jemu a bude potřebovat pomoc on sám,“ zhodnotil své ocenění Michal Vaněček. 

Oceněním „Pomocná ruka zákona“ Policie České republiky a pojišťovna Allianz motivují lidi, aby k sobě nebyli lhostejní a dokázali si vzájemně pomáhat v krizových situacích. Jak už název společného projektu napovídá, nejde pouze o pomoc v nouzi a po nehodě, ale také při odhalování trestné činnosti. Oceněný si kromě certifikátu „Pomocná ruka zákona“ odnesl také nový chytrý telefon, jako poděkování za to, že nebyl k situaci na ulici lhostejný. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
28.8.2014 11:21
Vincent (neregistrovaný)
Green Lantern :-)
A stylově v Green Lantern tričku :-)Jen tak dál..

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Muž svěřil klíče od bytu řemeslníkům a nestačil se divit, jaké má nocležníky

Obyvatelé jednoho z hradeckých domů zavolali městskou policii na ženu, která je obtěžovala na chodbě, kde dokonce vykonala potřebu. Tvrdila, že si v domě pronajímá byt, ale neměla klíče ani žádné doklady. 
Čtěte více

Hradecká seniorka historce o nehodě syna neuvěřila, jiným podvodníci sebrali statisíce

Když třiadevadesátileté ženě z Hradce Králové zazvonila před Štědrým dnem telefonní pevná linka, vyprávěl jí neznámý muž smyšlenou historku o nehodě jejího syna a chtěl zaplatit 300 tisíc. Seniorka naštěstí neuvěřila. Tak obezřetný ale nebyl muž z Hradecka, který přišel o …
Čtěte více

V Malšovicích se potulovaly krávy, splašenou musela zastřelit zásahová jednotka

Celé středeční odpoledne zaměstnávalo hradecké policisty a hasiče stádo krav, které v Hradci Králové utekly během překládání kamionu nedaleko Všesportovního stadionu. Hasiči varovali obyvatele i školy v okolí, zvířata mohla být nebezpečná. Čtyři krávy se po dlouhých šesti…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme