Štítky: | Penny | obchodní dům | supermarket | petice |

Na Slezském předměstí má vyrůst Penny Market, petici navzdory

Penny chce další obchod v Hradci. | Zdroj: freeimages.com
Penny chce další obchod v Hradci. | Zdroj: freeimages.com

Ani 1300 podpisů pod peticí proti plánovanému obchodnímu domu v blízkosti Pilnáčkovy továrny v Hradci Králové nezabránilo zastupitelstvu v tom, aby dalo projektu zelenou tím, že povolil vybudování inženýrských sítí. Investor nyní zažádal i o územní rozhodnutí. Kritikům stavby vadí zejména špatné dopravní řešení a nekoncepčnost celého areálu. O svůj osud se bojí i drobní prodejci potravin.

Řetězec Penny bere Hradec útokem. Po nevydařeném pokusu o výstavbu obchodu naproti centru Futurum na Brněnské třídě si firma vytipovala další lokalitu – Pospíšilovu třídu. A podobně jako v prvním případě, i zde vyvolává plánovaná stavba dohady mezi obyvateli, komisemi místních samospráv a zastupitelstvem města. Petici proti obchodnímu domu podepsalo na Slezském přes 1300 lidí, zastupitelé ale přesto odhlasovali zřízení inženýrských sítí. Investor poté požádal o vydání územního povolení.

Penny chce na Slezském předměstí vybudovat dvoupodlažní budovu s parkovištěm pro zhruba padesát aut. Zatímco v přízemí má být obchodní plocha, v prvním patře budou administrativní prostory. Supermarketu má ustoupit i jedna z budov mezi Budvarkou a Pilnáčkovou továrnou. U Pyrámu by pak měl k obchodu vzniknout odbočovací pruh.

Proti supermarketu je i sdružení Kruh pro občanskou společnost, který se v Hradci Králové vyjadřuje k většině plánovaných staveb. „Naším argumentem proti výstavbě supermarketu je zejména přímo tragické dopravní a architektonické řešení a nekoncepčnost z urbanistického hlediska: developer hodlá do proluky mezi domy vtěsnat krátkou stěnu supermarketu a vjezd na parkoviště. Hrozí také, že Penny zlikviduje menší obchody v okolí a obyvatelé Slezského předměstí budou muset chodit pro rohlíky nebo brambory přes půl sídliště,“ vysvětlil argumenty odpůrců Aleš Dohnal. Spolek se proto chystá přihlásit do územního řízení, aby stavbu zastavil. Ke stejnému kroku chtějí aktivisté vyzvat i místní podnikatele z okolí.

Třikrát a dost

Žádost o zřízení sítí podal investor v minulosti už dvakrát. V obou případech bylo ale stanovisko města zamítavé. Developeři na to proto šli „od lesa,“ podle deníku iDnes požádali tentokrát o vydání povolení přímo jménem majitelky pozemku. „Pan Langer je skvělý lobbista. Když to nejde dveřmi, zkusí to oknem, a když to nejde oknem, vleze tam komínem. Prostě mu to nakonec projde,“ uvedl pro iDnes zastupitel Lubomír Štěpán. Zvláštním způsobem si investor získal i podporu ze strany komise místní samosprávy. „Jednali jsme s investorem. Když komise nebude dělat potíže, oni budou ochotní vybudovat venkovní posilovnu. Nyní nevíme, jestli to stále platí. Komise zatím skutečně potíže nedělá, ale budeme to znovu řešit,“ řekl iDnesu předseda KMS Miloslav Devetter. Aktivisté jsou přesvědčeni, že za nitky tahá investor i na městě. „Autorem projektu je oblíbenec hlavního architekta města architekt Vymetálek a souhlasné stanovisko zastupitelstva pomáhal prosadit i primátor Fink, někteří by mohli postavit supermarket snad i na Velkém náměstí,“ tvrdí Dohnal.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
11.5.2015 13:06
Jiří Trsek (neregistrovaný)
Myslím si, že město vůbec nepřemýšlí. V okolí je takových malých obchodů, které Penny zničí. Ve městě je už stejně dostatek obchodů a co se Slezského předměstí týče, tak s nákupy tam není problém. Nehledě na to, že spoustu lidí bude stejně dojíždět do Futura či Atria.
28.5.2015 07:25
Milena (neregistrovaný)
Jak už vzpomínal jeden z diskutujících - měli byste se podívat jak to vypadá v této lokalitě nyní!!!!! Smetiště, děs!!! Stavba PENNY MARKETU tomu jen pomůže. Určitě už to přestane být shromaždištěm feťáků a opilců.
Navíc "údajní" odpůrci budou první, kteří budou stát fronty na zboží v akci!!!
8.1.2016 10:27
Janek (neregistrovaný)
Město by do toho nemělo vůbec kecat,jelikož to není jeho.Ale papaláši rádi buzerují a my jim za to přerozdělíme naše daně a poplatky.Jednoznačně souhlasím se stavbou Penny v dané lokalitě.Je to zřejmě jediné rentabilní řešení situace areálu Pilnáčkovy továrny.Státní správa nebyla schopna za téměř 26let hnout ani prstem k narovnání situace kdysi velmi prosperující fabriky,kterou tento stát nejdřív ukradl,poté dokonale zničil a majitele zavraždili.Nemluvě o kompenzacích.A drobní obchodníci?Myslíte socialistickou síť obchodů nejmenovaného vlastníka,kde zboží stojí 2x tolik co v supermarketu a vydělává pouze na nemohoucnosti starších občanů sídliště?Jen ať tam Penny postaví.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Albert v Kuklenách je od dnešního dne zavřený. Fungovat začne asi za půl roku

Albert dříve Hypernova se včerejším dnem v Kuklenách uzavřela. Obchodní centrum projde během několika měsíců zásadní proměnou, jednou z mnoha změn bude i uzavření samotného hypermarketu. Ten bude od 9. března na zhruba půl roku uzavřen. Albert by měl opět otevřít zkraje nového…
Čtěte více

Petice zastavila stavbu silnice v hradecké přírodní památce Na Plachtě

Město Hradec Králové zastaví přípravy kontroverzní silnice vedoucí okrajem přírodní památky Na Plachtě. Petici proti stavbě zhruba 270 metrů dlouhé spojky podpořilo více než 9 200 lidí, mezi petenty a vedením hradecké radnice se strhla velmi ostrá a nevybíravá debata, uvedl…
Čtěte více

IKEA je v Hradci. Masové kuličky a vystavené zboží tam ale nenajdete. Jde o výdejní místo

Objednávat zboží z oblíbeného obchodu s nábytkem IKEA a nechat si ho doručit až do Hradce je možné už od pondělí. V pátek 5. června bude ve výdejním místě v prostorách hypermarketu Albert v Kutnohorské ulici možné už vyzvedávat první objednávky. Služba je zpoplatněna, nicméně ve…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme