Na opravu Vrbenského kasáren nejsou peníze

Plány na rekonstrukci Vrbenského kasáren v širším centru města padly. Město sem chtělo přestěhovat řadu organizací. Nyní ale na obnovu nemá peníze. Podobně se rozplynuly i naděje, které ještě nedávno dávaly radní do soukromých investorů.

Vrbenského kasárny jsou jedním z posledních nevyužitých prostor pod hradeckým starým městem. I když se jedná o velmi lukrativní polohu, zájem o objekty není. „Budova je v daleko horším stavu, než jsme se původně domnívali,“ řekl Sedmičce hradecký primátor Zdeněk Fink. Přestavba by tak přišla zhruba na 200 milionů korun. Takovou sumu nemá ani město. Přitom ještě před volbami si radní slibovali zisk z prodeje kasáren ve výši kolem 10 milionů korun. Přihlásili se dva zájemci, jejich nabídky ale nepřesáhly 3 miliony. Město proto od prodeje ustoupilo. Dnes už kasárny nikdo koupit nechce.
„Chceme radě a zastupitelstvu navrhnout ocenění objektu a ověření možnosti prodeje. Tedy zda je prodejný za cenu přijatelnou pro město. Jde o cennou a atraktivní lokalitu, ale stav budovy a finanční možnosti města nedovolují do ní investovat. Celá věc se zkrátka zatím nikam nepohnula a jdeme do toho v podstatě znovu,“ potvrdil Sedmičce primátor Fink. Investoři jsou ale velmi opatrní. „Největším problémem je obtížná využitelnost pro komerční účely. Přestavba by byla velice náročná a znamenala by velké zásahy do nosných konstrukcí. Problém je i se způsobem využití, aby byla investice návratná,“ vysvětlil Sedmičce Petr Kulda z hradecké společnosti Stako, která se o přestavbu kasáren v minulosti ucházela.
Podle Kuldy by opravy přišly až na 200 milionů korun. Město navíc chtělo budovy využít například pro městskou policii, školství nebo zdravotní a sociální služby. „Splnit požadavky města je v případě kasáren velmi obtížné. U využití pro školství, zdravotnictví či sociální služby se hledá ekonomická návratnost velmi složitě. Bude záležet na podmínkách, jaké město stanoví,“ dodal Kulda.
Osud historických Vrbenského kasáren je tak nejistý. Ve špatném stavu byl objekt podle Sedmičky už v době, kdy jej opustila armáda. Od té doby chátrá. Město by nyní mělo zájem o Žižkovy kasárny vedle zdravotnické školy. Mohla by v nich vzniknout řada parkovacích míst v těsné blízkosti centra. O jejich prodeji nebo převodu ale armáda neuvažuje.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme