Na Muzejní noc se chystá Panenkarium, Divadlo Drak i památník na Chlumu

Královéhradecká Muzejní noc začíná už tento pátek
Královéhradecká Muzejní noc začíná už tento pátek | autor: hradeckralove.cz

Královéhradecká muzejní noc se chystá na svůj osmý ročník. Ten se uskuteční už tento pátek 22. května a zapojilo se do něj celkem jedenáct institucí z Hradce Králové a okolí, do jejichž útrob budou moci návštěvníci nahlédnout. Otevřeno bude mít například Muzeum Petrof, Galerie Vladimíra Preclíka, Panenkarium či Divadlo Drak. Muzejní noc je součástí jedenáctého ročníku Festivalu muzejních nocí, který probíhá v celé České republice. Vstupné je všude po celý večer zdarma.

Celkem jedenáct různých institucí z Hradce Králové a jeho blízkého i vzdálenějšího okolí se v pátek zapojí do Muzejní noci. Otevřeno budou mít od 18 do 24 hodin a vstup je zdarma. O které instituce jde a co všechno vás tu čeká?

Muzeum východních Čech

„V roce 2015 Muzeum východních Čech pluje na vlnách pod plachtami. K novým výstavám je připravena celá řada doplňkových programů spojených s námořním řemeslem a noční pirátské představení,“ slibuje zajímavý program muzeum. Budova na Eliščině nábřeží mimo jiné nabídne Komentované prohlídky výstav na VLNÁCH POD PLACHTAMI a OCHECHULE, ĎASOVÉ A DALŠÍ BÁJNÍ TVOROVÉ MOŘÍ v 18:30 a 19:30 hodin, kreativní dílnu pro děti od 18 do 22 hodin, prohlédnout si budete moci také vojenský tábor z 18. století. Očekáváné noční pirátské představení začíná ve 21:30 na náplavce u mostu a potrvá zhruba dvacet minut.

Muzeum války 1866

K oblíbené akci se připojilo také Muzeum války 1866 na Chlumu. Připravena je komentovaná prohlídka stálé expozice, promítat se budou krátké hrané filmy, v případě příznivého počasí lze také vystoupat na rozhlednu. Na Chlum se můžete dostat buď vlastní dopravou, nebo speciální muzejní autobusovou linkou. Od Muzea východních Čech odjíždí v 18 hodin, zpět přijde zhruba ve 21:30 hodin.

Malá vodní elektrárna „Hučák“

V rámci Muzejní noci bude přístupná i malá vodní elektrárna na Labi „Hučák“ a Informační centrum Obnovitelných zdrojů v centru Hradce Králové. Nasvícenou secesní budovu si budete moci prohlédnout zvenku i zevnitř, kde budou probíhat prohlídky.

Zahrádkářské muzeum

K Muzejní noci se připojili také zahrádkáři z Plotišť. V Zahrádkářském muzeu v ulici Petra Jilemnického vás čeká například prohlídka exponátů o vzniku a vývoji zahradnictví a zahrádkářství v ČR, prohlédnout si budete moci také galerii královéhradeckého Rosaria a galerii původních starých českých odrůd jablek v obrazech.

Muzeum Petrof

Největší evropský výrobce pian bude v pátek večer otevřen také. Muzeum Petrof zve na prohlídky muzea či své výrobny. Těšit se můžete také na průřez stopadesátileté historie s krátkým videem a zajímavými exponáty, z nichž některé ke hraní nepotřebují pianistu. Hraní na vystavené hudební nástroje je prý vítáno. K muzeu se dostanete nejlépe spojem číslo 2, který staví na zastávce Brněnská.

Muzeum parních strojů

Muzeum parních strojů najdete na Novém Hradci v ulici Na Hrázce. Dostanete se sem spojem číslo 7, zastávka U Husa. Na zajímavou prohlídku zve soukromý sběratel Jan Tomek, který sbírá parní stroje a jejich modely. „Při návštěvě je možno vidět velký parní stroj z cukrovaru Syrovátka Breinfeld, Daněk, který pochází z roku 1876, parní lokomobilu Umrath z roku 1910, dvouválcový parní stroj z pražírny kávy a dalších 132 modelů – hraček parních strojů,“ slibuje návštěvníkům sběratel.

Panenkarium

V rámci Muzejní noci můžete zavítat také do Panenkaria neboli Muzea panenek, které najdete v ulici Úzká. Stálá výstava nabízí exponáty od roku 1900 až do současnosti. „Panenkarium představuje pestrou škálu historických panenek a to z různých materiálů, například papírmasche, porcelánu, celuloidu nebo textilu. Pozornost je zde věnována nejen panenkám, ale také loutkovým kočárkům a jiným dětským hračkám včetně knížek,“ píše se na pozvánce Muzejní noci.

Galerie Vladimíra Preclíka

Další institucí, která se do páteční akce zapojila, je Galerie Vladimíra Preclíka na Pivovarském náměstí. Galerie je po celý večer přístupná pouze vstupem do RegioCentra z náměstí a nabízí stálou expozici z díla Vladimíra Preclíka. Prohlídka je vhodná pro dospělé i pro děti, které na místě mohou stavět co nejvyšší model Bílé věže z papíru.

Divadlo Drak

O Muzejní noci zpřístupní Divadlo Drak svůj Labyrint. „Od 18 hodin je pro Vás i Vaše děti připraveno představení Červená Karkulka, interaktivní program, který hravou formou vysvětluje, co je divadlo a jaké profese se podílí na vzniku každého divadelního představení. Děti se dozví, kdo je režisér, co obnáší profese scénografa nebo dramatika. V naší laboratoři si můžete za pomoci divadelních trenažérů a vlastní fantazie některou z profesí vyzkoušet. Nezapomeňte projít také naší expozici a především novou výstavu prací Jiřího Bareše, uměleckého řezbáře Divadla Drak,“ zve na neobvyklý program divadlo.

České farmaceutické muzeum Kuks

Páteční večer zve na výlet také na nedaleký Kuks, který slibuje mimořádnou komentovanou prohlídku stálé expozice „Z apatyky do fabriky“. Tuto prohlídku doplní ukázka přípravy léčivých přípravků v lékárenských laboratořích. Prohlídky budou začínat v 18:00, 20:00 a 22:00 hodin. Pořadatelé doporučují všem návštěvníkům, ať se teple obléknou.

Muzejní expozice sdělovací a zabezpečovací techniky¨

Jedenáctou zastávkou Muzejní noci je Muzejní expozice sdělovací a zabezpečovací techniky v areálu firmy Signal Mont s.r.o. v Kydlinovské ulici v Hradci Králové. Jde o nejstarší a ve střední Evropě jedinečná sbírka této železniční techniky a související technické dokumentace. Pro děti tu bude připraven pojízdný model parní lokomotivy, ve kterém se mohou i svézt.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velká kostičková výstava zaujme dospělé i děti

Na víkend navážou týdenní jarní prázdniny. Co můžete s dětmi v Hradci Králové podniknout? V sobotu jim v Adalbertinu divadlo PUK zahraje loutkové pohádky, v neděli se mohou stát malými muzejníky. Po celý týden se koná velká výstava stovek stavebnic a tisíců figurek LEGO. Dospělí…
Čtěte více

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Muzeum plné hraček potěší malé i velké návštěvníky

Hradecké muzeum nyní nabízí novou výstavu, která potěší děti ale hlavně dospělé návštěvníky, kteří si připomenou, s čím si jako malí hráli. Nostalgická výstava představuje hračky z převážně 2. poloviny 20. století z rodinné sbírky Věry Dvořáčkové. Kromě panenek, plyšových…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme