Štítky: | Moravské předměstí |

Na Moravském Předměstí vznikají plány pro stavbu nového kostela

Exteriér kostela | Zdroj: Spolek Archanděla Michaela
Exteriér kostela | Zdroj: Spolek Archanděla Michaela

Už více než deset let se v Hradci Králové hovoří o stavbě dřevěného řeckokatolického kostela na Moravském Předměstí v blízkosti třídy Edvarda Beneše. Stát by měl nedaleko polikliniky na zelené proluce mezi pásem paneláků a kolonií rodinných domů.

Na stavbu chrámu již existují plány a podporují jej i představitelé města. Místní obyvatelé však projektu tolik nakloněni nejsou. V červnu dokonce sepsali petici, která plánu vytýkala, že kostel připraví lokalitu především o poslední kousek zeleně.

Kostel Archanděla Michaela, tak by se nový kostel na jednom z nejlidnatějších sídlišť v Hradci Králové měl jmenovat. Kromě své církevní funkce by mělo k budově těsně přiléhat také komunitní centrum, které bude sloužit k aktivitám konaným pro farnost i širokou veřejnost.

Proti stavbě se však postavilo ještě před letními prázdninami kolem sedmi stovek místních obyvatel, kteří se podepsali i pod petici. Jak uvedl Hradecký deník, lidem vadilo například to, že by měl chrám vzniknout na zelené louce, kterou nyní lidé využívají k procházkám nebo k venčení psů. Kostel by je o tuto možnost připravil. Některým obyvatelům ale vadily i případné aktivity v komunitním centru. 

Výběr lokality naopak obhajuje autor návrhu řeckokatolického kostela. „Místo, kde má vzniknout nový kostel je dnes zbytkovým prostorem. Zazeleněná proluka mezi pásem panelových bytů a kolonií rodinných domů. Pro mě zde nejzajímavější byly vždy pěší cesty, které tímto prostorem procházejí. V bodě, kde se cesty kříží a vytvářejí zde charakteristické místo setkání, se fixuje i poloha kostela,“ řekl architekt Michal Krejčík.

Magistrát stížnostem vyhoví, studii kostela přepracuje

Podle informací, které uvedl Hradecký deník, magistrát stížnostem místních obyvatel vyhoví. „Dohodli jsme se, že se nová studie rozšíří a bude řešit celé území. Vše bude úzce koordinováno s komisí místní samosprávy i autory petice,“ uvedl náměstek primátora Jindřich Vedlich a dále dodal, že se lidé nemusejí bát, že by přišli o místo k odpočinku, relaxaci nebo sportovnímu vyžití.

Realizace projektu má i nadále plnou podporu čelních představitelů Hradce Králové.

Kladně se o ní vyjádřil například primátor města Zdeněk Fink, podle něhož myšlena stavby kostela plně zapadá do projektu rekonstrukce Benešovy třídy a využití přilehlých pozemků. „Doufám, že po úspěšné dostavbě kostela zmizí veškeré pochybnosti o jeho potřebě. A to bude nejlepší zpráva pro všechny, kteří jeho výstavbu prosazují a mezi které se také řadím,“ uvedl primátor.

O kostele na Moravském předměstí v Hradci Králové se začalo mluvit už v roce 2002. V závěru roku 2013 vznikl Spolek Archanděl Michael, který si za svůj cíl předsevzal přípravu a realizaci chrámu i komunitního centra. Finance na stavbu se spolek snaží získat pomocí veřejné sbírky.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
16.9.2014 11:02
milan (neregistrovaný)
Zajímalo by mě, jestli by pan Fink stavbu tak prosazoval v případě že by měla stát za jeho domem/bytem... To asi ne že? zobrazit | souhlasím (+1) | nesouhlasím (-0)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
16.9.2014 09:52
jakub (neregistrovaný)
Jo to se bude hodit....kolik z vás zná nějakýho řeckokatolíka, přesněji katolíka byzantského obřadu?
16.9.2014 11:02
milan (neregistrovaný)
Zajímalo by mě, jestli by pan Fink stavbu tak prosazoval v případě že by měla stát za jeho domem/bytem... To asi ne že?
16.9.2014 12:13
Hanka (neregistrovaný)
Rozhodně NE!!! jediný prostor, kam se dá jít s dítětem a nebát se, že ho přejede auto, místo, kde lze venčit psy. A oni sem postaví takovou hrůzu, kterou bude navštěvovat tak jeden obyvatel tř. E. Beneše a přilehlého okolí.
16.9.2014 15:32
erna hynkova (neregistrovaný)
kostel
Církevní majetek je navracen, takže ať si ho věřící postaví za své. /ozemek by si měli od města samozřejmě koupit, jako my ostatní. Až bude dost bytů pro sociálně slabé, a všichni ti, co se jim město nebo církev, postará o kvalitní život, se v něm budou chtít modlit k bohu nebo promátorovi, to je jedno, pak takový kostel může postavit město.
16.9.2014 16:03
Ferda (neregistrovaný)
Podle posledního sčítání ( vdb.czso.cz/vdbvo/tabparam.jsp?cislotab=OB011_OK.2... ) nemá církev která chce postavit kostel ani tolik stoupenců aby se je vyplatilo sčítat jako samostatnou skupinu a byli přiřazeni k ostatním církvím. To již bude pro město mnohem přínosnější postavit v dané lokalitě plánovaný budhistický klášter. Ten by alespoň přinesl pracovní místa pro místní občany.
16.9.2014 16:18
Jirka Čert (neregistrovaný)
Jděte do prd.... s kostelem nechte ten park jak je.Pro děti a pro lidi.Postavte si ho na Ledvině (bagráku)Jsem proto stavbě kostela s celou rodinou!!!!
6.10.2014 19:54
Roman Kremeník (neregistrovaný)
Výstavba kostela v tomto místě je holý nesmysl. Proč nebyla vybrána nějaká okrajová lokalita, když už tedy představitelé města chtějí za každou cenu postavit kostel pro pár lidí? Dlouho šlechtěný park se vzrostlými stromy, místo relaxace a odpočinku, poslední větší kus zeleně na Moravském Předměstí. Jen do nás. Všechno tady zastavějte. Město proti lidem!
6.1.2015 23:49
Karel (neregistrovaný)
A co projekt Pilot 3, zpravy.hradeckralove.cz/vejde-se-na-moravske-predm...
firmy TOMAS INVEST Tomáše Staňka - bratra známého poslance a zastupitele HK Pavla Staňka
zpravy.idnes.cz/poslanec-tankoval-naftu-bez-placen...
chce na fotbalovém hřišti jedné z nemnoha travnatých ploch na Moravském předměstí, nedaleko Média, postavit obytný dům a tím extrémně zahustit zastavěnost daného prostoru.
Je evidentní, že petice jsou k ničemu, schopní a všehoschopní si dokážou zařídit cokoli a ještě drze tvrdit, že chtějí "zkvalitnit životní prostředí obyvatel"
www.zmenaprohradec.cz/clanek-1354-betonovani-morav...
Kdopak asi prohlasoval prodej pozemků na sídlišti mezi domy developerovi ...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Central park na Moravském Předměstí bude k oddechu veřejnosti sloužit i v budoucnosti

Město podpoří projekt Central parku na Moravském Předměstí. Jedná se o území severně od Husovy ulice a ulice Zámeček na Novém Hradci Králové, jehož součástí je zelený klín mezi Třebší a Moravským Předměstím. Právě tato rozsáhlá lokalita by v budoucnu měla sloužit veřejnosti k…
Čtěte více

Lesopark na Moravském Předměstí se změní. Vyroste tam mimo jiné i přírodní amfiteátr

Hradecký lesopark na Moravském Předměstí by se v budoucnu mohl dočkat výrazné přeměny. Město si nechává vypracovat návrh pěstebních opatření v této lokalitě, která by měla zajistit nejen péči o stávající dřeviny a zeleň, ale také zohlednit přípravu nových prvků, které by v…
Čtěte více

Město chce obnovit veřejné prostory na Moravském Předměstí

V létě loňského roku dokončilo město projekt na úpravu veřejných prostranství v sídlišti Moravského Předměstí v Hradci Králové, kde bylo předběžně vytipováno šest lokalit, které v budoucnu čeká kompletní úprava a přeměna. Jako první by měly začít práce v lokalitě ohraničené…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme