Štítky: | Muzeum východních Čech | Chlum |

Muzeum na Chlumu slaví osmdesátiny i rekordní sezonu

O muzeum je letos nebývalý zájem
O muzeum je letos nebývalý zájem | autor: hradeckralove.cz

Rovných 80 svíček na pomyslném narozeninovém dortu může v letošním roce sfouknout Muzeum války 1866 na Chlumu. Ten největší dárek mu zatím nadělili jeho návštěvníci – muzeum totiž zažívá rekordní sezonu. Během měsíce července si sem například našlo cestu o dva tisíce lidí více než v loňském roce. Velký zájem o muzeum vyvolalo především letošní výročí 150 let od bitvy u Hradce Králové. Zajímavě pojatá expozici bude krvavý střet na Chlumu připomínat až do konce září.

Už dlouhých osm desetiletí připomíná Muzeum války 1866 na Chlumu události bitvy u Hradce Králové. Muzeum bylo postaveno v letech 1932 až 1936 a to z iniciativy sedláka Josefa Volfa, který jako šestiletý chlapec pozoroval válečné události roku 1866 z rodných Máslojed. „Můj zájem o krvavé drama nezůstal utajen a já byl po léta vyhledáván od turistů a žádán za provedení a vysvětlení na bojišti. A tak jsem měl příležitost, od Prusů i Rakušanů, kteří tu válku prodělali, dozvědět se o věcech, které v žádné knize nejsou zaznamenány,“ napsal ve své knize o historii prusko-rakouské války Josef Volf. Náklady na stavbu muzea se vyšplhaly na 44 tisíc korun. Základ tehdejší expozice představovaly soukromé sbírky. A právě zajímavý vývoj budovy i postupné rozšiřování expozice současná výstava na Chlumu přibližuje.

Letošní významné výročí 150 let od krvavé bitvy na Chlumu přilákalo do muzea rekordní počet návštěvníků. „Během měsíce července si do Muzea války 1866 na Chlumu našlo cestu o 2 000 více návštěvníků než v loňském roce,“ uvádí na svých stránkách Muzeum východních Čech, pod které spadá i chlumecké muzeum. Celkem v červenci muzeum navštívilo přes 3 500 lidí a 3 600 návštěvníků vystoupalo na nedalekou rozhlednu. Rekordním dnem byla pak neděle 3. července, tedy den, kdy se na Chlumu odehrála rekonstrukce bitvy mezi rakouským císařstvím a pruským královstvím. Konkrétně do muzea zavítalo více než 1300 lidí.

Muzeum války 1866 na Chlumu je možné navštívit až do 30. září mimo pondělí každý den od 9 do 17 hodin. Rozhledna je otevřena vždy od úterý do neděle až do konce srpna. V září a říjnu je provoz rozhledny omezen pouze na víkendy.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velká kostičková výstava zaujme dospělé i děti

Na víkend navážou týdenní jarní prázdniny. Co můžete s dětmi v Hradci Králové podniknout? V sobotu jim v Adalbertinu divadlo PUK zahraje loutkové pohádky, v neděli se mohou stát malými muzejníky. Po celý týden se koná velká výstava stovek stavebnic a tisíců figurek LEGO. Dospělí…
Čtěte více

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Muzeum plné hraček potěší malé i velké návštěvníky

Hradecké muzeum nyní nabízí novou výstavu, která potěší děti ale hlavně dospělé návštěvníky, kteří si připomenou, s čím si jako malí hráli. Nostalgická výstava představuje hračky z převážně 2. poloviny 20. století z rodinné sbírky Věry Dvořáčkové. Kromě panenek, plyšových…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme