Štítky: | Muzeum východních Čech |

Muzea se otevřou v netradičním čase. Návštěvníkům předvedou výuku tance i výrobu léků

Muzejní noc proběhne už tento pátek
Muzejní noc proběhne už tento pátek | autor: hradeckralove.cz

V pořadí již devátý ročník Královéhradecké muzejní noci startuje tento pátek v 18 hodin a končí přesně o půlnoci. I tentokrát se můžete vydat například do Muzea východních Čech na Eliščině nábřeží, do malé vodní elektrárny Hučák a otevřeno bude například i Divadlo Drak či hradecké muzeum panenek. Speciální muzejní program je zdarma a pro všechny věkové kategorie.

Dobový ples s výukou valčíku, lékárenská laboratoř nebo jízda parní lokomotivou. Nejen to vás čeká tento pátek během Královéhradecké muzejní noci. Své brány návštěvníkům tentokrát otevře celkem devět muzeí a expozicí. Přinášíme vám jejich kompletní přehled:

Muzeum východních Čech

Jak se žilo v královéhradecké bastionové pevnosti v 19. století? To se dozvíte na exkurzi v Muzeu východních Čech. Kromě prohlídky úspěšné výstavy na vás budou čekat dobově oblečení obyvatelé tehdejšího Hradce. Navštívit můžete například domácnost měšťanské rodiny nakladatele Pospíšila, věhlasný ateliér Adolfa Russe nebo dobový ples s výukou valčíku. Občerstvení je zajištěno a nebude chybět ani program pro děti.

Muzeum války 1866 na Chlumu

Poutavá noční prohlídka vás čeká v muzeu na Chlumu. Kromě expozice jsou připraveny krátké hrané filmy o prusko-rakouské válce a pokud bude počasí přát, vyšplhat se můžete i na rozhlednu. Na Chlum se dostanete po vlastní ose nebo muzejní autobusovou linkou, která odjíždí v 18 hodin od Muzeu východních Čech. Návrat do Hradce je v plánu zhruba o půl desáté večer.

Malá vodní elektrárna Hučák

V pátek večer můžete zavítat také na malou vodní elektrárnu Hučák. Nasvícená secesní budova láká na prohlídku od 18 do 24 hodin.

Muzeum Petrof

Po stopách hradecké výroby pian se můžete vydat do Muzea Petrof. Výrobce hudebních nástrojů vás provede svou stopadesátiletou historií, kde si můžete podle libosti i sami zahrát.

Muzeum parních strojů

Na svou sbírku zve všechny zájemce také soukromý sběratel Jan Tomek. Ten dlouhá léta sbírá parní stroje a jejich modely. „Při návštěvě je možno vidět velký parní stroj z cukrovaru Syrovátka Breinfeld, Daněk r.v. 1876; parní lokomobilu Umrath r.v. 1910, dvouválcový parní stroj z pražírny kávy a na 132 modelů – hraček parních strojů,“ uvádějí pořadatelé. K muzeu se dostanete trolejbusem č. 7 od zastávky U Husa nebo pěšky za necelou čtvrthodinu z Velkého náměstí.

Muzeum panenek

Hradecké panenkárium v Úzké ulici představuje panenky od roku 1880 do roku 1980. Kromě toho tu najdete i kočárky, různé doplňky pro panenky, plyšové medvídky či další dětské hračky. Expozice nabízí i Svět miniatur a to v poměru 1:12 včetně domečku. Návštěva je provázena mluveným slovem.

Divadlo Drak

Pokud vás láká vyzkoušet si různé divadelní profese, rozhodně v pátek večer nevynechejte zastávku v Divadle Drak. To speciálně pro příležitost Muzejní noci rozezvučí a odhalí další svá dosud neobjevená zákoutí. Čekají vás tu také originální multimediální herny s moderními trenažéry nebo Dračí laboratoř. Divadlo také láká na výstavu Jany Bačové Kroftové InTY My Ty.

České farmaceutické muzeum Kuks

Také Kuks se připojí k páteční muzejní noci. Stálá expozici Z apatyky do fabriky bude otevřena od 19 do 22 hodin. Kromě exponátů nebude chybět ukázky přípravy léčivých přípravků v místních laboratořích. Prohlídky jsou bez průvodce a organizátoři doporučí teplé oblečení a svítilnu s sebou.

Muzejní expozice sdělovací a zabezpečovací techniky

Poslední muzeum z naší páteční nabídky sídlí v Hradci v Kydlinovské ulicie. Tam najdete expozici věnovanou sdělovací a zabezpečovací technice. Jde o nejstarší a ve střední Evropě jedinečnou sbírku této železniční techniky a související technické dokumentace. „Expozice byla zřízena u příležitosti příjezdu prvního parního vlaku na území republiky. V roce 2001 byla reinstalována v areálu firmy Signal Mont s.r.o. Postupně byly opraveny a doplněny nové exponáty. Pro děti je připraven pojízdný model parní lokomotivy umožňující jejich svezení,“ popisují organizátoři akce.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velká kostičková výstava zaujme dospělé i děti

Na víkend navážou týdenní jarní prázdniny. Co můžete s dětmi v Hradci Králové podniknout? V sobotu jim v Adalbertinu divadlo PUK zahraje loutkové pohádky, v neděli se mohou stát malými muzejníky. Po celý týden se koná velká výstava stovek stavebnic a tisíců figurek LEGO. Dospělí…
Čtěte více

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Muzeum plné hraček potěší malé i velké návštěvníky

Hradecké muzeum nyní nabízí novou výstavu, která potěší děti ale hlavně dospělé návštěvníky, kteří si připomenou, s čím si jako malí hráli. Nostalgická výstava představuje hračky z převážně 2. poloviny 20. století z rodinné sbírky Věry Dvořáčkové. Kromě panenek, plyšových…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme