Mnohonásobných dárců krve na Hradecku výrazně ubylo

Výrazný pokles mnohonásobných dárců krve zaznamenal v prvním pololetí tohoto roku Oblastní spolek Českého červeného Kříže Hradec Králové. Zatímco ve stejném období loňského roku ocenil více než čtyři sta bezpříspěvkových dárců krve, letos jich je téměř o stovku méně. Statistika ukázala pokles počtu ocenění ve všech kategoriích, za které dárci získávají medaile doktora Jana Janského.
Čtvrtinový úbytek oceněných dárců v prvním pololetí může ještě dorovnat závěr roku 2007. Podle odhadů ale bude letos dárců méně. "Obávám se, že letos zaznamenáme celkový úbytek oceněných bezpříspěvkových dárců, a tedy i úbytek odběrů," řekl předseda hradeckého Červeného kříže Lukáš Pochylý. I když nemocnice mají zatím krve dostatek, chybějí především noví mladí dárci. "To nám v budoucnu může přinést řadu potíží," dodal Pochylý. Darovat krev přitom může každý zdravý člověk od 18 let. Stačí, aby kontaktoval kteroukoli transfuzní stanici, kde se dozví všechny potřebné informace.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
8.8.2007 18:57
Pája (neregistrovaný)
krev
Před několika lety jsem byl dárcem,měl jsem kolem 60-ti odběrů,ale v posledních pár letech se mi nevyplatí dávat krev anžto pracuji u soukromé firmy a musel bych si vzít dovolenou a ještě bych přišel o peníze protože bych třeba nesplnil počet odpracovaných hodin.Škoda.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme