Štítky: | Pozvánka | CineStar |

Zveme na filmové premiéry, na led a za Luciemi

Vánoční strom na Velkém náměstí
Vánoční strom na Velkém náměstí

Vánoce už začínají klepat na dveře a jak to tak bývá, poslední víkendy před svátky „klidu a míru“ pro většinu z nás moc klidné nejsou.

Pokud si tedy chcete dopřát trochu klidu, tak se nechte inspirovat našimi víkendovými pozvánkami. 

Zajděte si do kina, na hokej, zabruslit, za Luciemi anebo na adventní trhy a dopřejte si "klid a mír", ale třeba i horkou medovinu a hlavně pohodu. 

Místo shonu do kina?

Vyměňte obchody za pohodlnou sedačku v kině. Obzvláště, pokud v nabídce zdejšího multikina Cinestar jsou filmy, které stojí za zhlédnutí.

Premiérou tohoto týdne je dlouho očekávaný příběh knižního Hobita. Tolkienův příběh ožívá na stříbrném plátně a podle recenzentů je film až příliš věrnou kopií knižní předlohy. I přesto se nenechte ovlivnit recenzemi a zajděte si do kina raději udělat svůj vlastní názor. Od čtvrtka je film „Hobit: Neočekávaná cesta“  k vidění i v Hradci.

Z trochu jiného soudku, ale i z jiného žánru, vychází kostýmní velkodrama Anna Karenina. Ruská klasika by mohla nadchnout především milovníky historických snímků, stejně tak ty, kteří od filmu očekávají překvapení. Anna Karenina je totiž film, který zaujme už místním zasazení – odehrává se totiž nejen v „reálu“, ale také na divadelním jevišti. Oko potěší výběr herců i zpracování kulis, kostýmů a masek. 

Sportování na ledě

Sobota bude v Hradci Králové patřit také hokejovým fanouškům. Od pěti hodin večer totiž na domácí led vyrazí Královští lvi a vyzvou Litoměřice. 

Pokud nejste zapálení pro hokej, ale bruslení máte rádi, rozhodně využijte další z nabídky veřejného bruslení. Bruslí se v Malé hale na Zimním stadionu po oba víkendové dny. 

Lucie noci upije

O třetí adventní neděli zvou v Muzeu východních Čech na procesí s Luciemi. V dnešní době jsou svátek svaté Lucie a lidové tradice s ním spojené už trochu opomíjené. Málokdo pamatuje, že Lucie, respektive tak zvané „Lucky“, dříve obcházely vesnická stavení a dohlížely na hospodyňky v době adventu.

Procesí s Luciemi je další z muzejních akcí, která se váže k období Vánoc, především k jejich zapomenutým tradicím. Odehraje se v neděli přímo v muzeu od 9 do 11 a od 13 do 15 hodin. „Účastníci této netradiční muzejní dílny si vyrobí masku „lucek“, které chodily jako procesí v maskách a bílých plachetkách se svíčkami a kontrolovaly hospodyně a děti v době adventu. Součástí dílny bude i výroba vánočního přáníčka a netradiční vánoční dekorace,“ zvou pracovníci muzea. Program je určen pro děti od 6 let a na speciální adventní dílničku je potřeba se předem objednat. 

Advent, advent, nákupy?

Tak přece jen. Pokud ještě nemáte drobnosti pod stromeček a chcete nasát trochu více adventní atmosféry, zkuste to na tradičních vánočních trzích. V Hradci se jako každoročně můžete vydat na Masarykovo náměstí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velikonoční víkend v Hradci: malování kraslic i slevy v aquacentru

Jaké akce čekají na obyvatele Hradce Králové o prodlouženém velikonočním víkendu? Na zelený čtvrtek i velikonoční neděli zazní z Bílé věže na Velkém náměstí zvon Augustin. Tradiční velikonoční akci pořádá Šrámkův statek v Pileticích, na slevy láká hradecké aquacentrum, v…
Čtěte více

ZVEME: Na velikonoční jarmarky i workshopy nebo na karneval

První jarní víkend bude v Hradci Králové oslavou jara a blížících se Velikonoc. Můžete si vyrobit pomlázky, nabarvit kraslice, vytvořit dekorace. Velikonoční jarmark pořádá Slezská plovárna i obchodní centrum Aupark, výstavu pořádá Střední škola vizuální tvorby. Děti se…
Čtěte více

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme