Místo prášků jehly a byliny. V Hradci otevřeli ambulanci čínské medicíny

V Hradecké nemocnici nově léčí akupunkturou.
V Hradecké nemocnici nově léčí akupunkturou. | autor: Pixabay.com

Hradecká fakultní nemocnice slavnostně otevřela ambulanci čínské medicíny. Zájem pacientů je obrovský, všechny podzimní termíny byly obsazené ještě před zahájením provozu. Pokud se projekt s alternativní léčbou osvědčí, chce nemocnice ve svém areálu vybudovat celou kliniku.

Zánětlivá onemocnění, chronické bolesti, migréna či následky onkologické léčby. S těmito problémy se pacienti mohou nově obrátit na centrum čínské medicíny ve Fakultní nemocnici. Nejspíš si ale počkají – dva lékaři stihnou dohromady denně ošetřit šestnáct až dvacet pacientů a zájem veřejnosti je velký. "Nepřestřihli jsme ještě ani pásku a už máme plné všechny podzimní termíny. Lidé volají prakticky nepřetržitě," řekl pro Ihned.cz ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Roman Prymula.

V nově otevřené ambulanci budou působit lékaři šanghajští lékaři, kteří k léčení místo medikamentů využívají akupunkturní jehly, byliny a speciální cvičení. Jejich možnosti budou ale omezené – zatímco v Asii používají zhruba tři tisíce různých léčivých rostlin, u nás si musí vystačit s pouhými čtyřmi sty. Každá léčivá látka totiž musí projít klinickými studiemi, aby získala patřičný certifikát.

Královéhradecká nemocnice je v Česku svou nabídkou východní léčby průkopníkem. I zatím zákroky nehradí zdravotní pojišťovny. A ceny nejsou zrovna lidové – za vstupní vyšetření zaplatí pacient tisíc korun, jedno akupunkturní sezení vyjde na čtyři sta a týdenní kůra přijde nemocné na šest tisíc. „Zvažujeme však, že některé zákroky budou hrazené pojišťovnou,“ řekl na pondělním otevření ambulance Prymula.

Pokud se působení čínských lékařů v Hradci osvědčí, chce jim nemocnice vybudovat celý areál. Čtvrtmiliardové náklady na jeho výstavbu by podle ministra financí Svatopluka Němečka měla zaplatit čínská vláda, informoval portál Ihned.cz.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
22.9.2015 20:23
Jan Hradecký (neregistrovaný)
Jen upřesnění, jeden český lékař (MUDr. Musil) stanovuje pacientovi "západní" diagnózu a jeden čínský (Wang Bo) léčí akupunkturou a bez tlumočnice se s ním nedomluvíte, každé vyšetření je hodinové. Patrně bude jejich pracovní úsilí značné, stihnou-li ošetřit 20 pacientů denně. S cenami, které zde pan ředitel uvádí, také moc nepočítejte a s tím, že budou "čínu" hradit pojišťovny už vůbec ne, prezident ČLK je jednoznačně proti.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stavba nového pavilonu infekční kliniky bude stát 900 milionů

Hradecká fakultní nemocnice plánuje na podzim letošního roku vypsat výběrové řízení na dodavatele stavby nového Pavilonu kliniky infekčních nemocí a kožní kliniky, která by měla stát kolem 900 milionů korun. Předpokládaný termín zahájení stavby je stanoven na jarní měsíce roku…
Čtěte více

Smysl pro tumor, seriál se v hradecké nemocnici natáčel hlavně o víkendech

Seriál Smysl pro tumor, který po osm nedělních večerů, vysílala Česká televize, upozornil veřejnost na problematiku onkologických onemocnění a možnosti jejich léčby. Televizní štáb záběry z lékařského prostředí natáčel předminulý rok na vybraných pracovištích Fakultní nemocnice…
Čtěte více

Minulý rok se v hradecké porodnici narodilo o 263 dětí méně než v roce 2022

V hradecké porodnici fakultní nemocnice se minulý rok se uskutečnilo 2014 porodů, což je o 263 méně než v roce 2022. Pokles porodů v posledních letech je ovlivněn demografickým vývojem v celé České republice. Klinika i během loňského roku pokračovala ve zlepšování péče o matky i…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme