Štítky: | Městské lesy |

Městské lesy získají miliony na obnovu porostu

Před necelým rokem se Městskými lesy prohnala ničivá vichřice | Foto: ML HK, červenec 2012
Před necelým rokem se Městskými lesy prohnala ničivá vichřice | Foto: ML HK, červenec 2012

S následky loňské kalamity se Městské lesy Hradec Králové potýkají a potýkat ještě dlouho budou. Příznivý signál však společnosti vyslala Evropská unie, která na obnovu lesa pošle celkem 14,5 milionu korun.

Peníze královéhradecké městské lesy využijí konkrétně k zalesňování míst zničených vichřicí. Ta se Hradcem Králové prohnala loni v červenci a zanechala za sebou spoušť na zhruba 50 tisících kubících lesního porostu.

Při plánované výsadbě dojde nejen k obnově, ale také ke změně struktury lesa. „Budou se vysazovat stanovištně vhodnější stromy. Tam, kde byly borovice, chceme listnáče, jedle a další dřeviny. Vyroste tak les, který bude více odolávat případným klimatickým změnám. Firma, která vyhraje výběrové řízení, by měla na ploše 170 hektarů vysadit zhruba milion a půl sazenic,“ konstatoval za Městské lesy Hradec Králové jejich ředitel Milan Zerzán. 

Zalesňování je plánováno na příští rok. „Jsme rádi, že městské lesy, které byly vloni mimořádně silně zasaženy větrnou smrští, dostanou prostředky na obnovu lesa. Kvůli kalamitě jsou v původním lesním porostu velké mýtiny. Díky pomoci z Evropské unie tak bude náš les opět zalesněn,“ řekl náměstek primátora Martin Soukup. Doplnil, že peníze z EU Městské lesy Hradec Králové obdrží zpětně – až po vykázání jednotlivých prací.

V loňském roce na téměř tři měsíce uzavřela červencová kalamita královéhradecké městské lesy, které se však z následků větrné bouře budou vzpamatovávat ještě několik desítek let.

Díky maximálnímu nasazení městských lesníků byly 8. srpna zpřístupněny páteřní cesty na celém majetku a původně celoplošný zákaz vstupu byl nahrazen zákazem vstupu jen do střední části lesa. Teprve až v říjnu loňského roku zákaz vstupu do lesů pominul zcela.  

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Vznik cyklostezky v lese komplikuje podzemní voda a chránění živočichové. Bude město ve výstavbě pokračovat?

Zhruba před rokem zahájilo město přípravné práce pro výstavbu nové cyklostezky od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Proces výstavby se bohužel neobešel bez komplikací. Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme