Štítky: | Magistrát | Ekonomika | Nájemné |

Město sníží nájemné ve větších bytech

Ve stovce bytů město sníží nájemné
Ve stovce bytů město sníží nájemné

Radnice Hradce Králové oznámila, že od ledna příštího roku bude účtovat nižší nájemné ve zhruba stovce městských bytů, které jsou větší než osmdesát metrů čtverečných.

Takzvaná degrese by měla přinést lepší obsazenost větších městských bytů a zároveň by měla pomoci například starším lidem, kteří v nich bydlí, lépe zvládat svou životní situaci, tak vysvětlila důvody snižování nájemného Magdalena Vlčková, tisková mluvčí města.

Zhruba před rokem rozhodla královéhradecká rada města o navýšení počtu bytů, ve kterých by mohli bydlet senioři. "Právě bezproblémoví senioři tvoří početnou skupinu nájemníků městských bytů, která často velké byty opouští a stěhuje se do levnějších a menších. V městském bytě standardní kategorie zaplatí nájemník za měsíc 90,60 Kč/m2 a v bytě se sníženou kvalitou vyjde metr čtverečný na 81,54 Kč," uvedla tisková mluvčí za Magistrát města Hradec Králové.

„Rozhodli jsme se přistoupit ke snížení nájemného v bytech, které přesáhnou osmdesát metrů čtverečných, přičemž nájemné z každého dalšího metru by bylo o polovinu nižší. Rádi bychom tímto krokem pomohli například seniorům či mladým rodinám, které ve velkých bytech bydlí, usnadnit jejich životní situaci,“ vysvětlil rozhodnutí rady Martin Soukup, náměstek primátora odpovědný za majetek města.

Za každý metr čtverečný přesahující osmdesát metrů, by nájemné činilo 45,30 Kč u bytů standard a u bytů se sníženou kvalitou by metr čtverečný vyšel na 40,77 Kč. "Nájemné v této výši bude účtováno od ledna příštího roku zhruba ve stovce městských bytů," doplnila ještě Vlčková a dodala také, že rozhodnutí rady se týká pouze „holého“ nájemného, které je dále navýšeno o služby a to podle počtu členů domácnosti.

O podobném tématu jsme informovali také v článku Hradec chystá bydlení pro důchodce a v článku Hradec zdraží nájemné o čtvrtinu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme