Město rozzáří tisíce žároviček. Vánoční výzdoba bude letos bohatší

Vánoční výzdoba v loňském roce
Vánoční výzdoba v loňském roce | autor: hradeckralove.cz

Nejen novinka v podobě třetího velkého vánočního stromu čeká v letošním roce na obyvatele krajského města. Kromě dalšího jehličnanu se obyvatelé Hradce mohou těšit také na bohatší sváteční výzdobu zdejších ulic.

Stromy rostoucí v Hradci Králové ozáří přes pět tisíc žároviček, sloupy veřejného osvětlení okrášlí celkem 138 vánočních motivů. Výzdoba se poprvé rozsvítí 29. listopadu, zářit bude až do Tří králů. Jak vypadalo vánoční osvětlení ulic Hradce Králové v loňském roce si prohlédněte ve fotogalerii pod článkem. 

Hradec se vánočně rozzáří 29. listopadu

Technické služby města Hradec Králové s instalací vánoční výzdoby začaly už v říjnu. Vše se musí stihnout připravit do soboty 29. listopadu, kdy se město poprvé vánočně rozzáří. Všechna světýlka zůstanou stejně jako v předchozích letech v provozu do svátku Tří králů, který připadá na 6. ledna.

Celkové náklady na přípravu výzdoby, její instalaci i spotřebovanou elektrickou energii se podle Tomáše Pospíšila z technických služeb budou pohybovat kolem 300 tisíc korun.

Jak už jsme vás informovali v tomto článku, v Hradci o letošních svátcích přibude jeden velký řezaný strom. Vysoké jehličnany tak neozdobí pouze Velké a Masarykovo náměstí, jeden z nich bude nově stát také na zrekonstruovaném náměstí 28. října.

Všechny tři vánoční stromy, které město získalo darem, budou mít bohatší denní výzdobu v podobě barevných koulí a také zbrusu nové hvězdy na špici. „Všechny tři řezané stromy budou osvíceny LED technologií. Celkem na nich bude 14 600 diod ve světelných řetězech, na Masarykově náměstí navíc ještě dvacet zábleskových žárovek a patnáct padajících rampouchů,“ uvedl Tomáš Pospíšil.

Ulice ozdobí 138 světelných motivů v podobě hvězd či vloček

Osvětlení žárovkami se dočká také 34 rostoucích stromů, a to nejen v centru Hradce, ale na celém území města. Kromě Ulrichova náměstí, třídy Karla IV. nebo Eliščina nábřeží a dalších míst v centru se stromy ozářené celkem 5300 žárovkami objeví například také na Slezském nebo Moravském Předměstí a u základních i mateřských škol. Většinou na sloupy veřejného osvětlení technické služby postupně rozmístí také 138 světelných vánočních motivů v podobě hvězd, sněhových vloček nebo chocholů.

Prosinec 2013 v Hradci Králové | Foto: J. Gangur Prosinec 2013 v Hradci Králové | Foto: J. Gangur
autor: hradeckralove.cz
I letos se pěší zóna v centru města obléká do vánočního | Foto: J. Gangur I letos se pěší zóna v centru města obléká do vánočního | Foto: J. Gangur
autor: hradeckralove.cz
Bez sněhu, zato s deštěm | Foto: J. Gangur Bez sněhu, zato s deštěm | Foto: J. Gangur
autor: hradeckralove.cz
Katedrála sv. Ducha s vánočním stromem | Foto: J. Gangur Katedrála sv. Ducha s vánočním stromem | Foto: J. Gangur
autor: hradeckralove.cz
Vánoční Masarykovo náměstí | Foto: J. Gangur Vánoční Masarykovo náměstí | Foto: J. Gangur
autor: hradeckralove.cz
Prosinec 2013 na Velkém náměstí | Foto: J. Gangur Prosinec 2013 na Velkém náměstí | Foto: J. Gangur
autor: hradeckralove.cz
Adventní muzeum | Foto: J. Gangur Adventní muzeum | Foto: J. Gangur
autor: hradeckralove.cz
Tradiční adventní trhy v Muzeu východních Čech | Foto: J. Gangur Tradiční adventní trhy v Muzeu východních Čech | Foto: J. Gangur
autor: hradeckralove.cz

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Nové stromořadí pomohl zaplatit výtěžek z dobročinného bazaru

V pořadí už třetí etapu regenerace stromořadí v ulici Na Drahách plánují provést pracovníci Technických služeb Hradec Králové. Obnovu uskuteční také díky financím z prvního hradeckého re-use bazaru, který se nachází v Kotěrově ulici v centru města. Projekt pomůže v jarních…
Čtěte více

ZVEME: Na živý betlém do Svinar. Zpívat se bude v hradeckém divadle i před ním

Čtvrtý adventní a zároveň vánoční víkend nabídne v Hradci Králové opět rozmanité akce. Zpívat budou herci Klicperova divadla v improvizačním pásmu, skauti zase zvou na zpívání u Betlémského světla před divadlem. Divadlo Drak zve děti na inscenaci Vyšla hvězda nad Betlémem. V…
Čtěte více

Vánoční stromy už město má. Kdy je rozsvítí?

Velké a Masarykovo náměstí v Hradci Králové budou opět zdobit vánoční stromy. Bude se jednat o dva smrky ztepilé s výškou okolo 15 metrů. Jeden je od soukromého dárce z Předměřic nad Labem, druhý z městských lesů. Technické služby je dopraví a nainstalují na obě hradecká náměstí…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme