Hasičský stadion čeká konečně rekonstrukce, přispěje na něj město

Zastupitelé na svém úterním zasedání schválili projekt rekonstrukce stadionu pro výcvik a požární sport za střední průmyslovou školou v blízkosti Brněnské ulice. Areál roky chátrá, město na něj teď ze své kasy uvolní částku ve výši 3,9 milionů korun. Celkové náklady ale budou mnohem vyšší - jen první etapa rekonstrukce přijde zhruba na 18 milionů korun. Na opravě se bude podílet také kraj, především ale sami hasiči. Po opravě bude sportoviště sloužit profesionálním i dobrovolných hasičů, využívat ho budou moci i okolní školy.

Zrekonstruovaný stadion hasiči využijí pro trénink

Královéhradecký magistrát profesionální hasiče podporuje každý rok. Za posledních pět let například na jejich činnost přispěl přes 13 milionů korun. Zrekostruovaný stadion pro výcvik a požární sport, který si hasičský záchranný sbor zaplatí z většiny ze svého, poskytne kvalitní zázemí pro trénink hasičů, kteří se zde budou připravovat pro svou náročnou práci. Hřiště bude rovněž využíváno pro pořádání soutěží.

Město přispěje na nový stadion i přesto, že je zřizovatelem hasičského záchranného sboru kraj. Podle primátora města Zdeňks Finka je spolufinancování aktivit hasičů v pořádku. „Jde o spolupráci státu, kraje a města, která je vždy potřebná a pro všechny strany přínosná. Nesmíme se na to dívat tak, že hradíme cizí organizaci její výdaje, ale město je vlastně pětinou kraje a s přilehlým okolím dokonce jeho třetinou. Královéhradecký kraj zase v Hradci Králové provozuje Muzeum východních Čech. Výstavba planetária a rekonstrukce Galerie moderního umění se uskutečnila také z peněz krajských, které v tomto případě směřují do našeho města,“ vysvětlil.

Rekonstrukce, která by měla být hotova do konce letošního roku, přinese nový sportovní sektor s čtyřsetmetrovým atletickým oválem se šesti drahami a atletickou rovinku o délce 110 metrů s osmi drahami. Opraví se také výcviková věž, která dominuje celému areálu. V dalších etapách by na řadu mělo přijít například zázemí hřiště.

Magistrát nepřispívá hasičům poprvé. V minulosti peníze putovaly například na pořízení nových vozů, speciálního hasičského nářadí či protichemických oděvů, ale i na každoroční běžné opravy či údržby elektrických sirén umístěných na území města. „V roce 2011 poskytlo město profesionálním hasičům penízena vybavení zásahové jednotky požární stanice či na protichemické ochranné oděvy, termokamery, hydraulické nůžky a navijáky. O rok později pomohlo město vybavit a pořídit automobil. V roce 2013 peníze mířily na nákup mikrobusu, sady pro otvírání dveří, zásahový automobil či hydraulický naviják,“ uvedla mluvčí královéhradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková.

Dobrovolným hasičům město pořídí novou cisternu za 7 milionů

Hradec Králové podporuje zhruba třemi miliony ročně i sbory dobrovolných hasičů. Peníze jdou na školení, výcvik a energie pro jedenáct zbrojnic, i postupnou obnovu techniky i ochranných prostředků. V roce 2013 také zhruba sedm milionů korun putovalo na nákup cisterny a loni se podařilo pořídit dva dopravní automobily za jeden a půl milionu.  „Letos hodlá město dobrovolným hasičům pořídit další cisternu za zhruba sedm milionů korun, která bude jako městský majetek pomáhat a sloužit všem, a to nejen na území města, “ přislíbila náměstkyně primátora zodpovědná za oblast majetku města Romana Lišková.

Jednotky požární ochrany provedly v roce 2014 na území Královéhradeckého kraje celkem 7663 zásahů, což je o 424 akcí více, než předloni. Nejvíc z nich proběhlo v Hradci Králové – celkem 2261. Požárů bylo loni v okrese Hradec Králové 247, způsobily škodu za 9 190 000 korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
2.12.2015 12:35
Eva (neregistrovaný)
sportovní stadion HZS - oplocení
Oplocení sportovního areálu připomíná oplocení vězení. Vůbec se mi nelíbí.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Střeziny pokračují podle plánu. Tanečníci se budou do nové budovy stěhovat kolem Vánoc

Rozsáhlá rekonstrukce základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové zatím pokračují podle plánu. Město nyní dokončuje stavební práce v rámci první etapy, během které se rekonstruovaly pavilony výtvarného a tanečního oboru a dostavěla se spojovací chodba. Zastupitelé města na…
Čtěte více

Ve středu nebude houkat siréna. Pravidelná zkouška je kvůli Ukrajině zrušena

Pravidelná zkouška sirén, která se koná vždy první středu v měsíci, bude v březnu z důvodu krize na Ukrajině zrušena. Stane se tak z rozhodnutí generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky. Snahou je předejít nežádoucí panice mezi obyvatelstvem, i s ohledem…
Čtěte více

Díky městským dotacím se tenisté dočkají nové antuky a další sportovci tribun či šaten

Mezi provozovatele sportovišť rozdělí město Hradec Králové dotace ve výši více než 4,16 miliony korun. Třeba TJ Sokol Hradec Králové bude moci zastřešit tribuny a hlasatelny a tenisté se dočkají generální rekonstrukce a výměny povrchů devíti antukových kurtů. Město tak…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme