Štítky: | Mateřské školy |

Město postaví mateřskou školku v Malšovicích a ve Svobodných Dvorech

Více než dvě stovky dětí navíc našly za poslední tři roky místo v královéhradeckých městských školkách. Město tím zareagovalo na rostoucí demografickou křivku a vybudovalo nové školky a navýšilo místa ve stávajících.

V plánu má ještě výstavbu dalších dvou - jednu v Malšovicích a druhou ve Svobodných Dvorech. V Úprkově ulici v Malšovicích by se dveře mateřinky měly otevřít už koncem příštího roku.  

Město bylo nuceno si zhruba před třemi lety poradit s obrovskou poptávkou po místech v mateřských školách a pomoci tak v rámci všech svých možností rodičům, kteří hledali svým ratolestem pro všední dny střechu nad hlavou. „V rekordně krátkém čase tak byla výrazně navýšena celková kapacita. Díky rekonstrukci a přestavbě pavilonu základní školy vznikla před časem mateřská škola Pohádka v Mandysově ulici, kterou dnes navštěvuje 154 dětí. Nově vybudovaná modulová mateřská škola v Kuklenách přijala 56 dětí a od září letošního roku slouží 108 dětem i nová mateřská škola v Podzámčí,“ vypočítává náměstkyně primátora s gescí pro školství Anna Maclová.

Postavit byť i pouhou modulovou školku, která vyroste v rekordně krátkém termínu, není po stránce administrativní vůbec lehká záležitost. Celý stavební a přípravný proces vyžaduje mnoho povolení a zákon zase striktně drží v rukou pravidla a lhůty. Město se přesto hodlá co nejdříve pustit do stavby dalších dvou mateřských škol. „Jedna by měla v budoucnu vzniknout ve Svobodných Dvorech, kde máme odkoupen pozemek, v návrhu rozpočtu jsou už na vybudování této školky finance. Druhá školka by měla začít sloužit do konce příštího roku v malšovické Úprkově ulici, kde již bylo potvrzeno územní rozhodnutí. Pracujeme na získání stavebního povolení a následně zhotovitel, který zajišťuje školku jako celek včetně potřebné dokumentace, přikročí ke stavbě,“ vysvětluje Jindřich Vedlich, náměstek primátora s odpovědností za rozvoje města.

Město sleduje demografický vývoj, ze kterého vyplývá, že zájemců o předškolní vzdělávání už přibývat nebude. Je třeba poznamenat, že počet dětí navštěvujících městské mateřinky je neustále se měnící číslo. "Některé děti si například ve školce nezvykly, jiné se odstěhují a uvolní místo dalším dětem, jiné se naopak mohou vrátit ze základní školy zpět do mateřské školy. Rodiče mají navíc možnost své děti umístit do mateřských škol jiných zřizovatelů, čehož využívají a dávají jim v některých případech i přednost," doplnila Magdalena Vlčková, tisková mluvčí města.

Vrchol křivky se v následujících letech přenese do základních škol, kde má město na svém území dostatečné kapacity a nebude nuceno řešit jejich nedostatek jako v mateřských školách. „Sledujeme vývoj porodnosti dle jednotlivých spádových obvodů, lze tak v budoucnu předpokládat pokles zájmu o umístění dětí do mateřských škol. Počítáme tedy s tím, že některé objekty stávajících mateřských škol mohou pak posloužit jako školní družiny či prostory pro volnočasové aktivity,“ vysvětluje Anna Maclová.

(Zdroj: Magistrát města Hradec Králové)

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Do hradeckých školek se v pondělí vrátí děti

Mimořádné opatření vlády dovolí od pondělí 26. dubna návrat dětí do mateřských škol ve vybraných krajích, týká se to také města Hradce Králové. Děti ve školkách navíc nebudou muset nosit roušky a nebudou se ani testovat na koronavirus. Toto opatření se vztahuje i na předškolní…
Čtěte více

Rodiče nemusí v době zavřených školek a jeslí platit školkovné

Od začátku března jsou doma téměř všechny děti ze základních a mateřských škol, které vláda v rámci mimořádných opatření proti šíření koronaviru uzavřela. Hradec Králové proto odpustí rodičům část poplatku za pobyt dětí v mateřské škole, jeho výše se bude odvíjet od…
Čtěte více

Hradec opraví za desítky milionů dvě mateřské školy

Královéhradecké mateřské školy Třebechovická a Lužická by se letos mohly dočkat zateplení a rekuperace budov. Rada města schválila podmínky výběrového řízení na zhotovitele, které bude vypsáno během února. Samotné stavební práce by na obou školách měly začít v červnu,…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme