Město odpustí dlužníkům nájemného penále

Tzv. generální pardon pro dlužníky nájemného se rozhodl na nejbližší období vyhlásit hradecká radnice. Moratorium na prominutí poplatků z prodlení vzniklých neplacením nájmu bytu odsouhlasili na svém zářijovém zasedání městští zastupitelé.
O prominutí penále mohou požádat všichni, kteří v minulosti dlužili nebo stále dluží na nájemném. Stačí pouze zaplatit celý dluh a následně požádat hradeckou Správu nemovitostí o prominutí penále. Musí tak učinit nejpozději do 31. března příštího roku. Opatření se týká i občanů, kteří k 1. říjnu již svůj dluh splatili a v současné době je u nich evidován ještě dluh na poplatcích z prodlení a tento hradí. Všechny návrhy na prominutí, každý jednotlivě, však musí ještě jednou projednat rada nebo městské zastupitelstvo. Jak uvedl vedoucí oddělení správy bytů hradeckého magistrátu Ján Račák, k řešení problému musí ale dlužníci přistupovat aktivně. "Magistrát města ani Správa nemovitostí nebude dlužníky písemně obesílat, dluh je věcí dlužníka a proto by se dlužník měl se svým dluhem vypořádat sám. Navíc při nabídce města k prominutí poplatku z prodlení se dlužník může se ctí vyrovnat se svým závazkem a tím předejít případnému soudnímu vymáhání nebo vyřazení z některých výběrových řízení, kde je vyžadována bezdlužnost žadatele," uvedl Račák.
V současné době eviduje magistrát dluhy na nájemném a službách z bytů ve výši zhruba 12 milionů korun. Další 4 miliony přitom činí penále z prodlení. To podle Račáka přitom v případech některých dlužníků mnohonásobně překračuje dlužnou částku.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme