Štítky: | Nábřeží sochařů | socha |

Medvěd i jezevčík na sobě mají Braillovo písmo

Na ležícím medvědu je písmo pro slepé.
Na ležícím medvědu je písmo pro slepé. | autor: MMHK

Na Tylově nábřeží a náměstí Svobody v Hradci Králové si nyní mohou lidé prohlížet díla vytvořená na 30. ročníku mezinárodního sochařského sympozia v Hořicích. Jejich autory jsou čtyři sochaři z Peru, Řecka, Japonska a Česka. Například peruánský tvůrce Aldo Shiroma z hořického pískovce ztvárnil sochu medvěda, kvůli slepým dětem její povrch velmi důkladně opracoval a opatřil ji nápisem v Braillově písmu.

"Říká, že má zkušenost, že děti sochu osahávají a přesně rozpoznají, co kde je, co je srst, co jsou další znaky medvěda," uvedl jednatel sympozia Martin Samohrd. V Hradci u dopravního terminálu už stojí další Shiromovo dílo Jezevčík, i ono nese nápis v Braillově písmu.

Sochaři v Hořicích tvoří podle vlastního nápadu, nejsou omezeni žádným předem daným tématem. Řek Odysseas Tosunidis vytvořil tři postavy z řecké mytologie, Japonec Hitoši Tanaka abstraktní dílo Koordinace a Češka Jana Bačová Kroftová objekt ve tvaru ucha nazvaný Naslouchání.

Na nábřeží v Hradci Králové sochy ze sympozia zůstanou nejméně dva roky. Pak se vrátí do Hořic, kde jsou natrvalo usazeny v přírodním sochařském parku u cesty k lomu U svatého Josefa. V tomto parku a v přírodní sochařské galerii na blízkém vrchu Gothard je již ze všech dosavadních 29 sympozií ojedinělá kolekce více než 130 plastik.

Sympozium, jehož počátky sahají do roku 1966, se potřetí v řadě koná jako bienále, tedy s pokračováním vždy po dvou letech. Hradec Králové patří mezi hlavní sponzory, letos na sympozium přispěl 700 tisíc korun. Celkový rozpočet letošního sympozia se pohybuje kolem 1,3 milionu korun.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Na budoucí podobě Galerie cti U Koruny se může podílet i veřejnost

Hradec Králové připravuje architektonickou soutěž na řešení území okolo Galerie cti U Koruny. Cílem soutěže bude najít nejlepší návrh na úpravu tohoto veřejného prostoru i návrh, jak pracovat s vlastním monumentem Galerie cti. Do přípravy soutěže bude zapojena i veřejnost.…
Čtěte více

Socha starosty Ulricha možná opustí technické služby, ale na náměstí se nedostane

Pomník, který měl zdobit náměstí Svobody v Hradci - socha Františka Ulricha, je už dvanáct let v dřevěné bedně v areálu hradeckých technických služeb. Tenkrát se na dílo sochaře Stanislava Hanzíka (1931 – 2021) snesla velká kritika a krátce po instalaci sochy, bylo dílo odvezeno…
Čtěte více

Budoucnost zchátralé Galerie cti u Koruny řeší vedení města

Galerie cti, kde kdysi na veřejnost shlížely fotografie hradeckých komunistů ani po více než třiceti letech od sametové revoluce nezmizela nebo nezměnila svůj vzhled. Nyní se o památníku naproti obchodnímu centru Aupark začíná mluvit. Památník možná zmizí úplně a nebo se z něj…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme