Magistrát bude bojovat proti černým skládkám kamerami

Městské policii i radnici v Hradci Králové došla trpělivost s černými skládkami, které se stále objevují především v okrajových částech Hradce Králové. V boji s tímto nešvarem hodlají nyní použít i techniku - fotopasti, tedy maskované kamery.

„Fotopasti jsou maskované kamery s dobrou optikou a možností nočního přisvícení. S jejich pomocí chceme odhalovat původce černých skládek,“ uvedl ředitel hradecké městské policie Miroslav Hloušek. Předností fotopastí je kromě jiného to, že budou zamaskovány, takže při běžném pohledu po okolí je člověk neuvidí. Tím zároveň splní preventivní funkci, protože si lidé rozmyslí vozit odpad do přírody, když neví, kterou lokalitu kamery střeží. Odhalit pachatele bez použití kamer je podle něho velice obtížné. „V některých případech se nám to i přesto podařilo. Strážníci si dali práci, odpad rozebrali a našli v něm například dodací listy nebo jiné stopy, které nás k původci dovedly. Kamery nám výrazně pomohou,“ je přesvědčen. Kamery nebudou přitom snímat pouze své okolí, ale i další kamery v dané lokalitě. Tím se podle Hlouška podaří eliminovat případné útoky vandalů a zlodějů.
Strážníci mají zatím k dispozici tři sady fotopastí, které nyní rozmisťují do míst, kde často vznikají černé skládky. Pokud se osvědčí, v budoucnu se jejich počet ještě zvýší. V porovnání s náklady na likvidaci černých skládek, které musí město platit, jde o minimální investici. Jedna sada přišla na necelých šest tisíc korun.
Vedoucí oddělení ochrany přírody odboru životního prostředí magistrátu Libor Rak považuje zavádění fotopastí za krok správným směrem. „My to vítáme, na této spolupráci jsme se dopředu domluvili. Dřívější realizaci brzdila legislativa, protože jsme museli najít způsob, jak snímky legálně pořizovat,“ řekl Rak. „V minulosti se nám podobné věci osvědčily, když jsme se snažili ve spolupráci s městskou policií a občany nelegální způsob nakládání s odpady monitorovat. V několika případech se nám podařilo dopátrat původce odpadu i u starých černých skládek,“ doplnil. Černé skládky jsou podle něho velkým problémem, a to i přesto, že se jejich počet s rozvojem sběrných dvorů snižuje. 
Černé skládky zakládají jak občané, tak i podnikatelské subjekty, které se téměř bezplatně zbavují odpadu, jehož likvidace by je stále hodně peněz. Odhalené přestupky strážníci následně předávají k řešení příslušnému správnímu orgánu. Podle Libora Raka může obec původci skládky udělit pokutu až do výše 50 tisíc korun, podnikatelskému subjektu jeden milion korun. Vážnějšími přestupky se zabývá Česká inspekce životního prostředí, která má možnost podnikatele za porušení zákona o odpadech sankcionovat až desetimilionovou částkou. Ani ta však není nejvyšším postihem. Ve zvlášť závažných případech může inspekce sáhnout až k padesátimilionové pokutě a zákazu činnosti.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
29.4.2011 13:19
Libor Kozák  (Administrátor)
Městské policii a radnici došla trpělivost? A možná dojde i občanům, kterým by neustálé špiclování navíc nyní i skrytými kamerami mohlo vadit? Nejsem si zcela jist, zda-li by případný snímek mileneckého páru měl patřit do rukou profíkům z městské policie.
30.4.2011 12:38
Brouk  (Nováček)
Když existují kamery v lokalitách, kde je při vstupu upozornění, že objekt/oblast snímají kamery, je to snad tolerovatelné (i když i zde by to mělo mítjednoznačný důvod - např. vojenské objekty atp., nikoliv rozmar vlastníka), ale existence fotopastí na nebožáky, kteří si jdou kamsi do přírody ulevit od svázanosti společností a dloubnou se konečně do nosu - protože to je nejefektivnější způsob, jak si vytáhnout holuba - nevidím to jako obhajitelné ani z hlediska škod způsobeným černými skládkami.

Opět je to jen nešikovné řešení následků problému na úkor omezení svobody jednotlivce. Nebylo by lepší peníze za fotopasti využít ve vzdělávání v ekologii či environmentální výchově? Tento nedostatek je totiž příčinou skládek.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme