Štítky: | Magistrát |

Léto svatbám přeje, dokonce více než vloni

Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac
Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac

Přes sto sedmdesát svateb musejí zajistit pracovníci královéhradecké matriky od června do konce srpna letošního roku. Toto období je mezi snoubenci stále nejžádanější.  Vloni v letním období uzavřelo manželství více než 150 snoubenců.

Svatební boom začíná tradičně v dubnu a přes početně slabší květen sílí zase v červnu.

 „V dubnu bylo uzavřeno na naší matrice 37 manželství a jedno registrované partnerství,“ vypočítala Ľudmila Ducháčová, vedoucí správního odboru královéhradeckého magistrátu. Květen bývá s ohledem na pověry každoročně slabším měsícem co do počtu svateb. „Přesto jsme odbavili 19 sňatků,“ doplnila Ľudmila Ducháčová.

V červnu však pracovníci matriky oddávali sedmašedesátkrát a zajistili dvě registrovaná partnerství. „V červenci byla prozatím v plánu šedesátka obřadů a jedno registrované partnerství, v srpnu máme ohlášených obřadů na pětapadesát. Už teď je plán na září, který je prozatím obsazen čtyřiceti svatebními obřady,“ prozradila Ľudmila Ducháčová.

Svatby v Hradci mají své místo i v Jiráskových sadech, v muzeu či v knihovně

Téměř polovina obřadů v Hradci Králové se však odehrává mimo hlavní určenou obřadní místnost, která se nachází v domě U Špuláků. 

Už vloni mohly budoucí manželské páry ocenit i nové ozvučení v Jiráskových sadech, které jsou častým místem svatebních obřadů. Často vyhledávanými místy pro uzavření manželství je i Studijní a vědecká knihovna, Muzeum východních Čech, rybník Výskyt a Datlík v městských lesích, Šrámkův statek, ale i rekonstruované Šimkovy sady.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme