Štítky: | Magistrát |

Lávku pro pěší bude mít i Labe, vypisuje se architektonická soutěž

Ilustrační foto | Foto: Jiří Gangur
Ilustrační foto | Foto: Jiří Gangur

Po stavbě lávky pro pěší přes řeku Orlici se Hradec Králové dočká i lávky pro pěší přes řeku Labe. Radní města již schválili vypsání architektonické soutěže na návrh podoby lávky. Soutěž se bude vypisovat za dva až tři měsíce. 

Komise, která finální návrh vybere, se podle slov vedení královéhradecké radnice bude skládat jak z architektů, tak i ze zástupců místních občanských iniciativ.  

Lávka přes Labe, která má doplňovat oblast kolem lokality Aldis, na svou stavbu už nějakou dobu čeká. Stavbě lávky a její finální podobě se v minulosti do cesty postavilo několik překážek. Na příklad „v cestě stál“ vzrostlý dub, který by lávce musel uhnout a padnout. Proti kácení se však postavili ekologové i další obyvatelé Hradce Králové. Další věcí, na kterou aktivisté upozornili a podle vedení radnice je třeba ji brát v potaz, je to, že v místě plánované lávky je startovací dráha vodního ptactva. 

S občanskými aktivisty se městští úředníci a vedení radnice tedy teprve nyní dohodli na tom, jak zadat soutěž na lávku přes Labe. „Chceme, aby soutěž nebyla zpochybňována, proto se hledá řešení, které bude šetrné k přírodě a zohlední i diskutovaný vzrostlý dub,“ uvedl Zdeněk Fink, primátor města Hradec Králové. 

Vedení města poukázalo na to, že v úvahu může přijít i zakončení lávky do tvaru písmene „y“, aby se nemusel strom kácet. Další varianta umístění lávky by mohla využít volného prostoru mezi stromy. „Nejprve se dohodneme na zadávacích podmínkách, ty odsouhlasí komora architektů a soutěž bude vyhlášena během dvou až tří měsíců,“ zakončil Jindřich Vedlich, náměstek primátora. 

Nová lávka přes Labe v lokalitě Aldis bude mít svůj význam i jako spojnice s opravenými Šimkovými sady v Hradci Králové. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
14.10.2013 18:36
Diviš (neregistrovaný)
Hlavně aby celá akce nedopadla jako re konstrukce Pionýrek a Dukelky,Autobusového nádraží,Pivovaru a pod.!!!Vlastně je možno vyjmenovat vše co se v Hradci dělá!!!!S politováním je nutno konstatovat,že je jedno zda je u "koryta" levice ,nebo pravice!!!!!Je třeba stanovit pevnou cenu, přesný termín dokončení a hlavně zodpovědné pracovníky kteří budou v případě nedodržení termínu,kvality ,financí a pod.finančně,případně trestně postiženi!!!Nikdy se bohu,žel nenašel vyník,vždy se to nějak "zdůvodnilo"!!!!!
14.10.2013 19:38
Terka (neregistrovaný)
Lávka...
Lávka bude super, už aby byla hotová, jen doufám, že se nebude za chůze "houpat" jako ta přes Orlici. Pro některé lidi je chůze po takové lávce dost nepříjemná, patřím k nim a nejsem ve svém okolí sama ...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme