Štítky: | Lávka přes Labe |

Lávku přes Labe vzali ochránci přírody na milost, teď už jí nestojí nic v cestě

Vítězný návrh architekta L. Kábrta
Vítězný návrh architekta L. Kábrta | autor: MMHK

Lávka přes Labe, která v Hradci jitří emoce už více než deset let, nabývá už konkrétních obrysů. Měla by sloužit cyklistům i chodcům a ústit u zóny Aldis. Proti její stavbě od samého počátku bojovali ochránci přírody. Nejprve kvůli chráněnému dubu, nyní se ozvali ornitologové. V současné době to vypadá, že se s nimi město dohodlo na kompromisech a bude moci žádat o územní rozhodnutí. Pro Hradecký deník to potvrdil náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Ochráncům přírody na lávce vadilo, že podle návrhu zasahuje do vzletových drah ptáků, především labutí. Začalo se tedy hledat řešení, které by vyhovovalo všem, a to co možná nejrychleji. Na žádost o územní rozhodnutí má totiž magistrát čas jen do ledna příštího roku, zavázal se k tomu ve smlouvě s ČSOB, která v lokalitě Aldis postaví své regionální sídlo s tisícovkou zaměstnanců.

K dohodě města, projektantů i ornitologů nakonec došlo, schválili i úpravy, které vítězný návrh lávky čekají. „Řešila se například tloušťka konstrukce, barva, osvětlení či povrchová úprava," přiblížil detaily jednání Jindřich Vedlich s tím, že tuto dohodu považuje ve věci lávky za klíčovou. "Dá se říct, že lávce už v tuto chvíli nestojí nic v cestě," dodal.

S výsledkem jednání je podle deníku nakonec spokojen i zastupitel Adam Záruba, který měl k vítěznému architektonickému návrhu lávky také výhrady: „Oceňuji ochotu města i architektů provést úpravy a v tuto chvíli je už nebudeme nijak rozporovat," potvrdil Záruba s tím, že jedním ze sporných bodů v jednání byla například výsledná podoba zábradlí.

O lávku se už v minulých letech vedla řada sporů, psaly se petice. Ohrazovali se proti ní právě ochránci přírody, protože by musel jít k zemi vzácný dub červený, ohroženi byli podle nich i ptáci. Další naděje pak stavbě zasvítila loni, kdy město v soutěži vybralo nový návrh architekta Libora Kábrta – ten byl ale vzápětí pro podezření ze střetu zájmů stažen. Do hry se vrátil znovu po několika měsících, kdy se Kábrt odvolal k antimonopolnímu úřadu a ten mu titul vítěze vrátil. Lávka by měla přijít na zhruba 30 milionů, 85 procent z ceny by přitom měla zaplatit Evropská unie.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
21.1.2016 18:04
Eva (neregistrovaný)
Lávka přes Labe
Pořád nemám dojem, že ta lávka je potřeba. Most přes Labe je nedaleko a myslím, že plně dostačuje.
22.1.2016 11:43
Olga Rymplerová (neregistrovaný)
Lávka u Aldisu
Vážení radní, dovolte mi, napsat můj názor. Často nesdílím nápady ochranářů, ale tady bych se přiklonila k nechuti výstavby. Žila jsem v Hradci od r.1959, na jeho okraji ve Farářství. Ať jsme šli kamkoliv přes Labe /pěšky/, sloužily nám 4 mosty, z toho 1 jen pro pěší u Jiráskových sadů. My jsme chodili na cvičiště se psy za železniční most přes celý Hradec také pěšky. Dnes přibyl most u OBI, odhadem 500 m od mostu u muzea. A mezi tyto mosty chcete postavit ještě lávku a vyhodit tak milióny z peněz daňových poplatníků?! Kolik lidí bude lávku používat?! Myslím, že nejste tam, kde máte být. Rozhodně nepatříte na radnici. Je to zbytečnost, neboť dnes jezdí všude autobusy a trolejbusy a většina lidí bude stejně jezdit auty. Přemýšlejte konečně hlavou. Já mám už přes 60 let a šla bych procházkou přes jeden ze stávajících mostů. Vždyť u Labe jsou krásné cesty pod stromy, tak proč je nezachovat bez poskvrny nějakou lávkou. To už můžete přemostit Labe i Orlici celé, aby přes něho mohl kdo chce, kudy chce. Jsem z Hradce už 14 let odstěhovaná, ale srdce mi tam zůstalo. Neničte ho víc, než už zničený je teď zbytečnými stavbami. Přehodnoťte, prosím svůj úmysl. Jinak mi to připadá, že si jen stavíte pomník a v budoucnu chcete říkat: "To je mé rozhodnutí, takovou jsem měl moc! To jsem prosadil proti všem odpůrcům a nikdo mi to nevezme"! Pokud jste si moji prosbu alespoň přečetli a zamyslíte se, tak Vám za to děkuji a pokud odstoupíte od svého záměru, tak Vám budu vděčná já i spousta dalších občanů.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Škroupova ulice přijde o parkovací místa. Bude obousměrná

Hradecká radnice chce cyklistům zjednodušit jízdu v centru města a lépe tak využívat v březnu otevřenou lávku přes Labe u Aldisu. Chystá proto zavedení obousměrného provozu pro cyklisty ve Škroupově ulici. Její úprava s vyznačením pruhu pro cyklisty si však vyžádá zrušení 22…
Čtěte více

Lávku přes Labe vyzkoušelo šest multikár. Testem prošla

Lávka u Aldisu prošla úspěšně zátěžovým testem. Vjelo na ní šest naložených multikár o celkové váze 21 tun. Šest naložených multikár prověřilo při zátěžové zkoušce hradeckou lávku v Aldisu. Každá multikára vážila 3,5 tuny. Lávka se začala stavět letos v září. Její vybudování…
Čtěte více

Hradec usiluje o dotace za více než 360 milionů. Co vše se postaví?

Více než 360 milionů korun chce radnice v Hradci Králové příští rok obdržet na svůj účet, aby mohla investovat do plánovaných projektů. O dotace žádá z evropských fondů, státního rozpočtu či jiných dotačních programů. Hradec chce dokončit inteligentní dopravní systém,…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme