Kvůli skladu oceli v Březhradě padla první žaloba

Obyvatelé Březhradu se stále nevzdávají v boji proti velkoskladu oceli. Ten chce s podporou města v této části Hradce Králové vybudovat společnost Thyssen Krupp Ferrosta. Občanské sdružení Zdravý a bezpečný Březhrad se nyní záměru brání žalobou. Informuje o tom Hradecký deník.

Občanské sdružení zažalovalo odbor životního prostředí královéhradeckého Krajského úřadu. Právě tento odbor před časem vydal souhlas se stavbou, když ve studii vlivu stavby na životní prostředí neshledal nic, čím by mohl velkosklad Březhradu uškodit. „Jedná se o odborný pohled, na základě kterého se budou dále rozhodovat o svém postupu další úřady při žádání o územní rozhodnutí, popřípadě stavební povolení,“ řekl Hradeckému deník ke studii Richard Veselý z odboru životního prostředí krajského úřadu.
Březhradští ale se závěry krajského odboru nesouhlasí. „Nás hodně překvapilo, že úřad nakonec vydal souhlasné stanovisko z hlediska vlivu stavby na životní prostředí. Celý ten dokument byl několikrát připomínkován a rada kraje ho tenkrát nedoporučila ke schválení. Proto jsme se rozhodli reagovat žalobou,“ uvedla Deníku Dana Pavlíčková ze sdružení. Podle občanů přinese sklad novou dopravní zátěž, hluk a zvýší prašnost, má se navíc nacházet blízko obytné zástavby. Už dříve odpůrci stavby také kritizovali město, že hrozí nenávratné poškození podzemních zdrojů vody. Ty ale město odepsalo a nehodlá je využívat.
Nyní se bude čekat na rozhodnutí soudu. „My jsme žalobu obdrželi a soudu předáme naše připomínky,“ dodal Hradeckému deníku Richard Veselý z odboru životního prostředí krajského úřadu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme