Kubištovy sady čeká revitalizace. Kdysi tam vedly silnice, narazili na ně archeologové

Archeologický průzkum v Kubištových sadech
Archeologický průzkum v Kubištových sadech | autor: MMHK

Kubištovými sady kdysi dávno vedly silnice. Podle archeologové poměrně kvalitní. Ti v uplynulých dnech dělali v sadech průzkum, který předchází rekonstrukci sadů. Informace z průzkumu hodlá radnice využít při budoucí obnově chátrajících Kubištových sadů, tedy parku ohraničeného ulicemi Pospíšilovou, Hradební a Víta Nejedlého.
 

"Archeologové odkryli v uplynulých dnech několik vrstev zeminy a zjištěný stav postupně zakreslují a údaje srovnávají s historickými mapami,"  informovala Magdaléna Vlčková, mluvčí hradeckého magistrátu.

Na archeology čekalo postupné odkrývání vrstev, přičemž tou nejmladší, tedy vrchní vrstvou, je zahradní humus, pod nímž je štěrk, po kterém se v historii jezdilo. „Pod štěrkem jsme nalezli cihly, které tvoří podklad, pod ním je zásyp pevnostního příkopu. Velkým překvapením pro nás je zjištění, že starší vozovka pevnostní silnice byla už tehdy kvalitní a takto zpevněné plochy tu existovaly,“ prozrazuje archeolog Radek Bláha. Cihly, na něž archeologové narazili, jsou pevnostní. „Docházelo k rozebírání pevnostních objektů, z nichž byly k dispozici miliony cihel. Ty byly používány při městských stavbách nebo prodávány soukromníkům, využity byly i pro stavbu této silnice, která tu vedla a jejíž existenci jsme touto sondou potvrdili. Jde o velké cihly takzvané ´rakouské stopy´, které mají specifický rozměr 32 x 16 x 8 cm,“ prozrazuje archeolog Radek Bláha a dodává, že dojde k zákresům půdorysů a řezů, aby bylo zřejmé, kde se jaká historická spojnice nacházela a v podzemí dosud existuje.

 „Archeologická sonda potvrdila umístění klikaté silnice lemované oboustranným stromořadím zachycené nejenom na mapách z doby výstavby pevnosti z 18. století, ale i na mladších leteckých snímcích z roku 1954. Linie stromořadí podél zaniklé cesty je stále v parku zachována. Stromořadí odbočuje z Pospíšilovy třídy na křižovatce s ulicí Švendovou,  třemi oblouky prochází Kubištovými sady, na křížení s ulicí Víta Nejedlého pokračuje stromořadím ulice U Kavalíru a od křížení s ulicí Nezvalovou silnice zaústila zaniklým obloukem do Slezské brány. Takto vedená silnice na náspu inundačním územím podél opevnění umožnila její účinnou obranu proti nepříteli. Mimo parkové a historické hodnoty, východní linie stromořadí tvoří hranici památkové zóny Hradec Králové. Novým poznatkem jsou rozsáhlé cihlami zpevněné plochy mladších komunikací z období po zrušení pevnosti, tedy z konce 19. a počátku 20. století,“ dodává vedoucí odboru památkové péče magistrátu města Jan Falta, který s archeology úzce nejen v této věci spolupracuje.

Výsledky archeologického průzkumu vybraného území Kubištových sadů chce msto zohlednit pro zadání studie revitalizace parku. Ta je nutná kvůli zhoršenému stavu značného množství stromů v Kubištových sadech. Studie navrhne celkové řešení, jež by mělo obnovit zeleň a přitom uchovat rekreační funkci parku. Před tím, než však studie budoucího řešení této odpočinkové lokality vznikne, musí být v daném území proveden průzkum, aby bylo možné do nové kompozice propsat stopy historie a zároveň výsledky průzkumu využít při návrhu konkrétních pozic pro umístění nových prvků.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
22.10.2020 09:25
Božena Novotná (neregistrovaný)
Cesta
Cestu Kubištovými sady, lemovanou stromořadím, pamatuji. Zmizela při poslední úpravě tohoto parku.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme