Štítky: | Záchranáři |

Královéhradecká záchranka má v Plačicích nové operační středisko za 40 milionů

Operační středisko v Plačicích.
Operační středisko v Plačicích. | autor: Královéhradecký kraj

V Plačicích již od září funguje nové operační středisko Zdravotnické záchranné služby. Zařízení, které sídlí v areálu Hasičského záchranného sboru v ulici Na Bláhovce, dostalo nyní i nové sanitní vozy. Dosud měli záchranáři operační středisko v objektu nedaleko hradecké fakultní nemocnice. Vzniklo v roce 2004 jako první svého druhu v republice. Teď už však nevyhovuje. Zůstává v něm však i nadále výjezdová základna.

„Vybudování nového operačního střediska vyšlo na téměř 40 milionů korun, z nichž většina pocházela z Integrovaného operačního programu. Původní velín, který jako první v republice řídil výjezdy záchranné služby na celém území kraje, již nevyhovoval po stavební ani softwarové stránce,“ připomněl hejtman Lubomír Franc při slavnostním otevírání střediska.

Deset let staré operační středisko přestalo vyhovovat současným standardům. Byla zastaralá používaná výpočetní technika, nevyhovující byla i budova, ve které dispečink sídlil.  „Jedná se o přechod na zcela nové technologie, které umožní zefektivnit řízení práce záchranné služby v terénu. Usnadní se rovněž navigace sanitek a komunikace nejen mezi dispečinkem a zasahujícími posádkami, ale také mezi záchrannou službou, ostatními složkami IZS a zdravotnickými zařízeními,“ uvedl Jiří Mašek, ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje. V operačním středisku nechybějí velkoplošné obrazovky, na kterých mohou dispečeři sledovat kompletní operační řízení. Zlepšily se i mapové podklady a softwarové vybavení střediska.

Nový sanitní vůz. Nový sanitní vůz.
autor: Královéhradecký kraj

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Bezdomovcům v Hradci hořel přístřešek, jednoho museli záchranáři oživovat

Při požáru zchátralého domku nedaleko centra Hradce Králové málem zemřeli dva bezdomovci, v noci z úterý na středu. Jeden vyvázl bez zranění, druhý se však nadýchal kouře a záchranáři ho museli oživovat, uvádí server iDNES.cz.
Čtěte více

Hradečák namísto karantény vyrazil na kolo a spadl. Ohrozil tak záchranáře

Mladý muž z Hradce Králové nedbal po návratu z Itálie na karanténu, a neomaleně ohrozil záchranáře. Museli u něj o víkendu zasahovat, když na ulici spadl z kola a zranil se. Posádka zdravotníků však naštěstí zraněného předem vyzpovídala, takže včas použila speciální oděvy. Muži…
Čtěte více

S dětmi se na pohotovost fakultní nemocnice nyní dostanete pouze jedním vchodem

Hradecká fakultní nemocnice od začátku tohoto týdne sjednotila přístup na pohotovost pro děti a dorost umístěnou v objektu Dětské kliniky nemocnice. Dosud rodiče s dětmi využívali pro příchod na pohotovost jeden z dvojice postranních vchodů, nyní budou rodiče a děti přicházet…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme