Štítky: | Kraj | Kuks | Turistika |

Kraj má za sebou rekordní sezonu, památky lákají turisty z Německa i Polska

Opravný Kuks je jedním z největších lákadel kraje
Opravný Kuks je jedním z největších lákadel kraje | autor: hradeckralove.cz

Více než milion turistů zavítalo letos do Královéhradeckého kraje, což je nejvíc od začátku jeho existence v roce 2000. Mezi nejnavštěvovanější místa patřila zoo ve Dvoře Králové, zámek Dětenice či barokní hospital Kuks. O výrazném nárůstu počtu hostů mluví také hotely a penziony. Kraj navíc přilákal více cizinců než v předchozích letech, zájem o památky mají především naši sousedé z Německa a Polska.

Ještě není ani konec roku a čísla už lámou statistiky a potvrzují rekordní sezonu. Od vzniku Královéhradeckého kraje sem totiž letos zavítalo nejvíce turistů. A to více než milion. Hranici jednoho milionu hostů se v kraji přitom v celoročním součtu podařilo od roku 2000 překročit jen třikrát.

Sezonu si pochvalují také majitelé hotelů a penzionů. Už loni hlásili nárůst hostů o čtvrtinu oproti předchozímu roku, letos návštěvníků opět přibylo. Jen v červenci, srpnu a září bylo v kraji ubytováno 450 tisíc turistů. Republikové statistiky navíc dokazují, že turistický ruch tu opravu kvete. Kraj se totiž umístil s počtem ubytovaných na pěkném bramborovém místě.

Zajímavé je, že krásy Královéhradecké kraje lákají i čím dál více zahraničních turistů. „Nejčastějšími zahraničními hosty v hradeckém kraji byli v létě turisté z Německa, jejichž počet meziročně vzrostl o 2,2 procenta na 33 729 osob. Na druhém místě byli s růstem o 15 procent na 11 623 hostů Poláci. Třetí příčku obsadili Slováci, kteří zaznamenali výrazný nárůst o 26 procent na 10 374 hostů,“ vypočítává mluvčí kraje Dan Lechmann.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Divadla, filharmonie i archeopark dostanou od kraje finance na provoz

Radní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí finančních prostředků pro čtyři obecně prospěšné společnosti působící v kulturní oblasti v regionu. Jedná se o Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Filharmonii Hradec Králové, Divadlo Drak a Archeopark Všestary. Těmto…
Čtěte více

Budoucí centrum ve Vrbenkách bude laboratoří nápadů. Muzeum chce víc komunikovat s veřejností

Zchátralá Vrbenského kasárna by se měla proměnit v unikátní kulturně kreativní centrum, které bude z regionálního i nadregionálního pohledu výjimečné. Královéhradecký kraj chce jejich rekonstrukci financovat také pomocí dotace z Národního plánu obnovy. Z výzvy na Rozvoj…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme