Kolik stojí úklid města? Za loňský rok 28 milionů

| autor: Technick

Zhruba osmadvacet milionů korun vydaly hradecké technické služby v loňském roce na úklid a čištění města. Uklízí se každý den za pomocí nejrůznějších strojů, pracovníci služeb za loňský rok zametli 2616 tun odpadu, který skončil na kompostárně na letišti. Uklízejí se nejen ulice, ale i cyklostezky, dětská hřiště či zastávky.

Zastávky vyprodukovaly šest tun odpadu

Kromě tisíců kilometrů najetých kvůli čištění vozovek i chodníků se technické služby musely vloni postarat například také o čištění 313 zastávek městské hromadné dopravy. K tomu využívají speciální vysavač, který účinně odstraňuje použité jízdenky či nedopalky cigaret nejen z prostoru zastávky, ale také z přilehlých travnatých ploch. „Dvaadvacet zastávek v centru města bylo uklízeno denně, a to i ručně. Za celý rok se pak součet úklidů zastávek vyšplhal na 11 675. Z tohoto úklidu technické služby nasbíraly více než šest tun odpadu,“ vypočítává Jiří Henzl, ředitel technických služeb. Kromě zastávek se technické služby věnují i úklidu 73 dětských hřišť a devíti mlhovišť, které mají ve správě. Po celý rok také sbírají po neukázněných majitelích psů psí exkrementy, k čemuž používají speciální akumulátorové vozíky.

„Museli jsme také průběžně obnovovat potřebnou techniku i technologie, které ještě zvýšily efektivitu některých činností. Příkladem je třeba tažený fukar na nečistoty, což je vysoce výkonné zařízení pro odstraňování listí a rostlinných zbytků z travnatých ploch a sportovních hřišť. Tento fukar bude používán především při úklidu zpevněných lesních cest Hradečnice a Písečnice a navazujících komunikací, proto byl stroj dodán již upravený pro provoz na pozemních komunikacích,“ vysvětlil účel využití stroje Daniel Jeřábek z technických služeb.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme