Když se Hradec a Pardubice spojí, mohou z EU získat až šest miliard korun

Ilustrační foto | Zdroj: archiv HK.cz
Ilustrační foto | Zdroj: archiv HK.cz

Hradec Králové a Pardubice jsou odvěkými rivaly, ale vypadá to, že kvůli nemalým dotacím z fondů Evropské unie se právě tato dvě krajská města dokáží spojit. Vznikne tak Hradecko-pardubická aglomerace, ke které se ještě připojí města Chrudim, Jaroměř a v budoucnu pravděpodobně i Nový Bydžov a Chlumec nad Cidlinou.

V oblasti, kde žije více než 300 tisíc lidí, by pak EU mohla dotovat dopravní projekty a další velké investice. Celková částka dotace může dosáhnout až šesti miliard korun. 

Hradecko-pardubická aglomerace by v nadcházejících šesti letech, tedy do roku 2020, mohla získat podporu z Evropské unie ve výši až neuvěřitelných šesti miliard korun.

Vedení města Hradec Králové zatím nechce zabíhat do detailů a hovořit o konkrétních podpořených projektech, více informací bude známo až začátkem podzimu. „Rýsuje se však několik možností, například v oblasti dopravy bychom chtěli zařadit stavbu Jižní spojky či vybudování cyklostezky mezi Hradcem Králové a Pardubicemi,“ uvedl na středeční tiskové konferenci Jindřich Vedlich, náměstek primátora zopovědný za rozvoj města. 

Dotace, které EU určila pro tak zvané integrované uzemní investice, mají v rámci celé České republiky dosáhnout až 65 miliard korun a poputují do celkem sedmi podobných oblastí jako je právě Hradecko-pardubická aglomerace. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme