Kam s lesním centrem? Mohlo by stát u hřbitova i místo střelnice

Výukové centrum bude mít tvar kruhu
Výukové centrum bude mít tvar kruhu | autor: mmhk.cz

Bouřlivé boje proti bourání hájenky uprostřed hradeckých městských lesů vyvrcholily v minulých týdnech peticí, kterou podepsalo téměř 10 tisíc lidí. Původně plánovaná demolice domu U Dvou šraňků a následná výstavba moderního environmentálního centra ale vzala za své potom, co město nezískalo pro svůj záměr finanční dotaci. Přesto se radnice myšlenky nového centra nevzdává. Má to ale dva háčky: Chybí peníze i vhodná lokalita.

Na dotaci, která by pokryla až 85 procent nákladů výstavby environmentálního centra uprostřed hradeckých městských lesů, se městu dosáhnout nepodařilo. To je také hlavní důvod, proč zatím od bourání staré hájovny, na jejímž místě by výuková dřevostavba vyrostla, ustoupilo. „S ohledem na tuto skutečnost a s ohledem na nesouhlasné reakce veřejnosti byl projekt pozastaven. Vedení města se zabývalo a dosud zabývá nalezením jiného vhodného řešení,“ nastínila současný stav tisková mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková.

Řešení pro nové centrum, jemuž zatím Hradečané začali přezdívat UFO, se v podstatě nabízí dvojí: využít hájenku U Dvou šraňků, nebo najít jiné místo na pozemcích města. „Záležitostí se v podobných rovinách zabýval i výbor pro územní plánování, ovšem o vybrané variantě není zatím rozhodnuto,“ dodala Vlčková.

O některých vhodných místech už se zatím vedou diskuze. „Domnívám se, že nejlepší alternativou je lokalita v bezprostřední blízkosti parkoviště u Lesního hřbitova, přestože není v souladu s nově připravovaným územním plánem. V jeho návrhu by se tato varianta musela promítnout, ale neměl by to být problém,“ řekl podle idnes.cz náměstek primátora Jindřich Vedlich. V úvahu podle ředitele městských lesů Milana Zerzána připadá i někdejší myslivecká střelnice. Podle idnes.cz je také možné, že nové lokality navrhnou sami odpůrci bourání lesní hájovny. Ti totiž dostali grant 30 tisíc korun od Nadace VIA na alternativní studii a nyní hledají vhodný pozemek i architekta.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Vznik cyklostezky v lese komplikuje podzemní voda a chránění živočichové. Bude město ve výstavbě pokračovat?

Zhruba před rokem zahájilo město přípravné práce pro výstavbu nové cyklostezky od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Proces výstavby se bohužel neobešel bez komplikací. Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme