Kácení stromů ve městě vždy naštve spoustu lidí. Radnice chce péči o zeleň zlepšit

Kácení stromů bude kontrolovat speciální odbor.
Kácení stromů bude kontrolovat speciální odbor. | autor: TSHK

Každé kácení ve městě vždy zvedne ze židle spoustu lidí. Ačkoli se město hájí tím, že se nekácejí zdravé stromy, obyvatelé města o důvodech často velmi pochybují. Během letošní zimy padlo na území města mnoho stromů. Vedení Hradce přiznává chyby v komunikaci a chystá se založit ekologický odbor. Ten by měl pomoci samosprávě k uchování cenných lokalit. Informaci přináší zpravodajský web iDNES.cz.

Už loni na sklonku roku padly u křižovatky Mileta desítky stromů, v některých případech i zcela zdravých. To byl však teprve začátek „pěstebních zásahů“, které naštvaly mnoho Hradečáků. V rychlém sledu totiž během zimy padlo pod motorovými pilami už značné množství stromů, a tak kácení plní sociální sítě, mluví se o něm na veřejnosti a rezonuje také ve vedení města. Kácení začalo v Brněnské ulici mezi botanickou zahradou a průmyslovkou, pokračovalo na třídě SNP, pak přišla na řadu alej v ulici Na Drahách a přes 30 stromů v Čajkovského ulici, také v Malšovicích.
    
Zatímco v okolí Milety a v Čajkovského ulici se kácí z vyššího zájmu – kvůli proměně obří křižovatky a rekonstrukci teplovodu, jinde zasahují pracovníci technických služeb údajně kvůli špatnému stavu stromů.
    
Náměstek primátorky pro životní prostředí Adam Záruba (Změna a Zelení) byl ještě před několika lety coby opoziční zastupitel kritikem, který poukazoval na chybné kácení. Teď se jeho role zásadně změnila. Opakovaně zdůrazňuje, že se kácí jen stromy, které nejsou v pořádku. Sám studuje všechny žádosti o kácení, které mu přicházejí například od technických služeb. „Vážně můžu garantovat, že nedochází ke kácení zdravých stromů, zásahy nejsou odůvodněné například různými stavbami. I pro mě je to nepříjemné, ale v tomto případě se tomu nedá vyhnout.“

Ze zimního porážení stromů se dá snadno udělat i politické téma. Snaží se o to například opoziční SPD. „Odstraňování nemocných stromů je pochopitelné, ale problém je v tom, že v Hradci se mnohem více kácí, než sází. Stromy ubývají. V roce 2023 bylo pokáceno asi 800 stromů, ale vysazeno jen 500 až 600. To je práce zelené hradecké koalice. Pro ně jsou důležitější předražené megalomanské projety než jednoduché ozelenění města. Předražená školka se zelenou střechou vypadá v novinách lépe než vysazení stovky nových stromů,“ píše na Facebooku Zdeněk Benda, místopředseda hradecké buňky SPD.
 
Sociální sítě příspěvky o hradeckém kácení jen přetékají. Pisatelé poukazují na to, že se sází méně a kácejí zdravé stromy. Jiní se zase města zastávají kvůli nebezpečí z padajících větví.

Na obou místech v Malšovicích, kde už došlo k citlivě vnímanému kácení, stojí cedule s podrobnými informacemi. A takové vysvětlivky dříve chyběly. „Nezvládnutá komunikace mě mrzela. Veřejnost a někdy i já jsme se o kácení dozvěděli, až když vrčely pily,“ říká Adam Záruba.

„Nejvýraznějším příkladem byl buk v Jiráskových sadech. S vedením města jsme se o tom dozvěděli loni v srpnu až v momentu, když jsme šli kolem na zasedání zastupitelstva do Adalu a místo mohutného stromu zůstal pahýl. Informovanost se ale již zlepšila,“ připomíná Záruba nečekaný konec buku s více než čtyřmetrovým obvodem kmene, který se v roce 2016 stal památným stromem, ale ohrožoval životy pádem větví.
    
Na magistrátu se už nějaký čas pracuje na organizační změně, která by měla přispět k lepší péči o zeleň. Zatímco odbor životního prostředí podléhá státní správě, radnice nejspíš už brzy zřídí svůj vlastní ekologický odbor.

Povolenky o nová kácení bude dál vydávat odbor životního prostředí, ale namísto investičního odboru, technických služeb, tepelného hospodářství a jiných městských organizací by všechny žádosti města jednotně podával i posuzoval ekologický odbor. Měl by vzniknout ještě v tomto pololetí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme