Štítky: | Městské lesy |

K divočákům přibydou jeleni. V lesích se chystá nová obora i tělocvična

Pozorovat prasátka míří stále více Hradečanů
Pozorovat prasátka míří stále více Hradečanů | autor: mestske-lesy.cz

Pepina a její selátka v hradeckých městských lesích se těší stále větší oblibě. Kroky výletníků míří i za muflony a daňky. A už zanedlouho se budou moci vypravit pozorovat také jeleny sika. Lesy totiž chystají otevřít v pořadí už třetí oboru. V plánu je ale také lesní tělocvična, občerstvení s rybími specialitami, broukoviště a nedávno byla dokončena i zídka pro hady.

Hradecké městské lesy se stále více mění na rekreační zónu. Vybudovaly už dvě obory nedaleko hájovny U Dvou šraňků a teď se chystá třetí. Útočiště by v ní měli najít jeleni sika. „Obora o rozloze 1,8 hektaru a pozorovatelnami do podzimu vyroste u nedaleké vodní nádrže Na Olšině a přiblíží zvěř, která se v hradeckých lesích nevyskytuje. Jeden jelen a dvě daně by sem měli po dokončení přicestovat z prezidentovy lánské obory,“ popisuje mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková.

Za některými novinkami se do lesa můžete vypravit rovnou. Třeba za divočáky, kterým se nedávno narodilo devět selátek. Potkat je můžete i mimo oboru. Pruhovaní nezbedníci se totiž protáhnou snadno plotem a procházejí se pak po okolí. V lese vznikla zídka pro vyhřívání hadů, v plánu je také zřízení hmyzích domečků a broukoviště.

Od května pak začne cyklistům, bruslařům i všem pěším na okruhu sloužit dřevěný stánek s rybími specialitami z hradeckých rybníků. Těšit se můžete na grilované i uzené maso. Naproti stánku pak vyroste lesní tělocvična s hrazdami a posilovacími lavicemi mezi stromy. “Budeme žádat o dotaci a pokud dostaneme příslib, tak by se mohlo letos na podzim nebo nejpozději příští rok na jaře začít stavět,” odhaduje ředitel městských lesů Milan Zerzán.

Mimo to lesníci připravují stezku siluet ptáků od Zděné boudy k rytířskému hradišti. „Jejím cílem bude kromě možnosti poznávat ptáky podle siluet také odvedení výletníků na pěšinu mimo lesní hřbitov, přes který si cestu k hradišti mnozí zkracují. Zastavení při výletě spojené s pozorováním života v přírodě nabídne lokalita u pěti vyřezávaných ježků nad Mazurovou chalupou,“ uzavírá Vlčková.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Vznik cyklostezky v lese komplikuje podzemní voda a chránění živočichové. Bude město ve výstavbě pokračovat?

Zhruba před rokem zahájilo město přípravné práce pro výstavbu nové cyklostezky od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Proces výstavby se bohužel neobešel bez komplikací. Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme