Štítky: | MHD Hradec Králové |

Jízdenku si můžete od 1. ledna zaplatit platební kartou. Zatím v trolejbusech

| autor:

Už od 1. ledna budete moci platit jízdné běžnou platební kartou. Alespoň ve všech trolejbusech hradecké městské dopravy. Dopravní podnik systém doposud zkoušel v pěti vybraných autobusech, které jezdily na nočních linkách. Osvědčilo se, a tak službu hodlá rozšířit do všech trolejbusů. Postupem čas ji zavede i u autobusů.

Ke stávajícím možnostem odbavování cestujících v hradecké MHD přibyl od května 2016 ve spolupráci dopravního podniku se společnostmi EM TEST ČR a ČSOB pilotní projekt odbavení bezkontaktní platební kartou. Ten umožnil v pěti autobusech jezdících především na nočních linkách zaplatit jednorázové jízdné i za pomocí běžné bezkontaktní bankovní karty.

 „Vzhledem k tomu, že se systém ve zkušebním provozu osvědčil, bude možné po nezbytném testovacím provozu v období od 27. do 31. prosince již od 1. ledna 2017 takto platit ve všech našich trolejbusech. S využitím bezkontaktní karty je možné zakoupit jízdenku i pro spolucestující, například rodinné příslušníky. Cestující najdou bezkontaktní platební terminál vždy u předních dveří vozidla,“ vysvětluje vedoucí marketingu dopravního podniku František Meduna.

Jízdné bude možné zaplatit jakoukoliv platební kartou Master Card či VISA, která umožňuje bezkontaktní platby. Cestující, který chce provést úhradu jízdenky bezkontaktní bankovní kartou, požádá řidiče o prodej jízdenky. Pak přiloží kartu k čtečce a současně se zobrazí zobrazí placená částka. Nejpozději do 30 vteřin od zobrazení pokynu musí cestující svoji bankovní kartu ke čtečce na vzdálenost cca dvou centimetrů přiložit. Tím jízdné uhradí a během několika sekund mu řidič vytiskne jízdní doklad.

Ve všech vozidlech se kartou bude dát platit od roku 2018

Akceptování bezkontaktních bankovních karet ve všech vozidlech MHD zavede dopravní podnik současně s obnovou odbavovacího systému, který je plánován na rok 2018 v souvislosti se sjednocením technické platformy s linkovými dopravci a ČD hradecko-pardubické aglomerace – projekt bude financování z dotačního programu integrované územní investice (ITI) Hradecko-pardubické aglomerace.

„Současné odbavovací systémy v hradecké MHD - městská karta či mobilní jízdenka – a jejich doplnění o další druh elektronického odbavení, vytvářejí podmínky pro přechod na celkový systém odbavení, který by v dohledné době mohl umožnit splnit záměr dopravního podniku úplně nahradit papírové jízdenky z předprodejů, které aktuálně tvoří už asi jen deset procent jízdného,“ konstatuje František Meduna a dodává, že osvědčený doplňkový prodej jednotlivých jízdenek za hotové přímo u řidiče bude dál pokračovat.

U řidiče je možno prostřednictvím bezkontaktní bankovní karty uhradit dva typy jednorázového jízdného:

1. jednotlivé základní pro obě pásma za 25 Kč (na denních službách, jízdenka platí 45 případně 60 minut, tak jako jízdenka za hotové nebo SMS jízdenka),

2. jednotlivé základní noční za 25 Kč (na nočních službách, jízdenka platí pouze pro spoj, ve kterém byla vydána).

O možnosti platit ve vozidle pomocí bezkontaktní bankovní karty jsou cestující informování samolepkami u předních dveří, na okně u těchto dveří a přímo u řidiče vozu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Přes Miletu už nebudou jezdit trolejbusy. Opravy se dotknou všech linek MHD

Stavba, která na dlouhé měsíce ochromí dopravu v Hradci, už se blíží. Jedná se o rekonstrukci křižovatky Mileta. V místě už nyní probíhají přípravné práce. Dopravní omezení, která v první etapě uzavřou severní část městského okruhu a Hradeckou ulici směrem do centra, na…
Čtěte více

Další řidiči hradecké MHD získalil ocenění v Jízdě bez nehod

Dnes proběhlo tradiční slavnostní vyhodnocení soutěže Jízda bez nehod, kdy v jeho rámci další řidiči královéhradecké MHD převzali z rukou dopravně technického ředitele Dopravího podniku města Hradce Králové Vladimíra Pejřila diplom a jednorázovou finanční odměnu za…
Čtěte více

Dopravní podnik od března zdraží. Jízdenka placená kartou bude místo 14 korun stát 25

Od března letošního roku dojde k úpravě ceny za jízdné v městské hromadné dopravě v Hradci Králové. Za jízdenku, kterou si koupíte nyní za 14 korun městskou nebo bankovní kartou nově zaplatíte 25 korun. Cena jednorázové papírové jízdenky vzroste z 20 na 25 korun, naopak jízdenka…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme