Štítky: | Dřevěnka |

Iniciativa zachraňuje Dřevěnku v centru. Žádá ministerstvo, aby ji prohlásilo památkou

Tak by mohla vypadat Dřevěnka po rekonstrukci, navrhuje architekt
Tak by mohla vypadat Dřevěnka po rekonstrukci, navrhuje architekt | autor: Facebookové stránky Zachraňme Dřevěnku!

Dřevěný sál u hradeckého kulturního domu Střelnice má jít k zemi. O demolici uvažuje ČSSD, která jej vlastní. Už dva roky zavřená Dřevěnka je podle strany v natolik špatném stavu, že se ji nevyplatí opravovat. To se ale nelíbí iniciativě Zachraňme Dřevěnku! Ta proto sbírá podpisy na elektronickou i papírovou petici, teď navíc o pomoc žádá i ministerstvo kultury.

Dřevěná hala v centru Hradce, jež je v majetku České strany sociálně demokratické, vyrostla v zahradě Kulturního domu Střelnice v roce 1924 a původně sloužila jako letní kino s restaurací. Po válce symbol tanečních zábav a výstav svému účelu ale už dávno neslouží. Poslední dva roky je hala zavřená a postupně chátrá.

O demolici téměř sto let staré stavby nyní ČSSD uvažuje. Konečné rozhodnutí o jejím dalším osudu má padnout v létě. Za záchranu sálu už ale nyní bojuje iniciativa Zachraňme Dřevěnku! V minulých dnech dokonce podala podnět na ministerstvo kultury, které zváží, zda jde o památku. Celou věc v současnosti posuzuje Národní památkový ústav. Kromě toho se iniciativě zatím podařilo sesbírat několik stovek podpisů na internetovou i papírovou petici. K zachování bývalého letního kina vyzývá také město.

 „Jedná se o v celorepublikovém měřítku ojediněle dochovanou dřevěnou halu z meziválečného období s novátorskými konstrukčními prvky. Přidanou hodnotou, charakteristickou pro tehdejší Hradec Králové, je zpracování ve slohové podobě rondokubismu. Navíc budovu lze díky variabilnímu dispozičnímu řešení a stavu rekonstruovat bez narušení její hmotné podstaty,“ vysvětluje zakladatel iniciativy architekt Václav Hájek.

Architekt také městu i majiteli předložil studii přestavby haly, která by mohla sloužit například jako tržnice. Budova by podle něj šla přestavět a nadále by tak mohla sloužit svému původnímu záměru.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
5.5.2016 12:34
Honza (neregistrovaný)
Pryc
Poslat k zemi, postavit supermarket...
7.5.2016 19:53
NorgHK (neregistrovaný)
RE: Pryc
Přesně tak a na Velkým parkovišti by měli zboutat i ten pitomej sloup a hned by byla další řada pro plechové skvosty!!!

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Do Dřevěnky u Střelnice se v minulých dnech zakously bagry

Jediné dochované dřevěné kino z první poloviny 20. století, které je známé pod názvem Dřevěnka bude už jen minulostí. Budova, která byla v posledních letech vietnamskou tržnicí, byla už v tak žalostném stavu, že ji majitelé - ČSSD - nechávají raději zdemolovat, aby neohrožovala…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme