Štítky: | UHK | Univerzita Hradec Králové |

Hradečtí vědci vyvíjejí látky proti otravě pesticidy, spolupracují přitom s Američany

Univerzita Hradec Králové | Ilustrační foto: Archiv HK.cz
Univerzita Hradec Králové | Ilustrační foto: Archiv HK.cz

Královéhradecká univerzita a její vědci se mohou opět pochlubit zajímavým a přínosným vědeckým počinem. Díky jejich práci přišly na svět protilátky, které mohou pomoci při otravách pesticidy používanými v zemědělství a průmyslu. 

Látky, se kterými se každý den dostáváme do styku, by tak mohly přestat ohrožovat zdraví nás i našich zvířat.

Vědci z Univerzity Hradec Králové se pustili do vývoje protijedů, které by měly pomáhat při otravě přípravky používanými v zemědělství k hubení drobných škůdců. Finance na výzkum získali díky grantové soutěži Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. „V rámci projektu připravujeme nové chemické molekuly, které by mohly v budoucnosti sloužit při otravách takzvanými organofosforovými sloučeninami,“ vysvětlil stěžejní ideu Kamil Musílek, který stojí v čele výzkumného univerzitního týmu.

Docent Musílek zároveň doplnil, že tyto sloučeniny pesticidů se běžně používají k hubení hmyzu v zemědělství, v průmyslu zase jako přísady ke zpomalení hoření anebo jako forma změkčovadla.

Pesticidy ohrožují nejen lidské zdraví, ale i zvířata

Látky, se kterými se každý z nás běžně setkává den co den, mohou mít toxické účinky jak na člověka, tak i na další teplokrevné živočichy. „Vím například, že veterináři na Hradecku řeší problémy se psy otrávenými pesticidy. Tímto směrem se ale zatím neubíráme, protože nemůžeme dělat mnoho témat najednou. Snažíme se dělat to, co umíme a známe, a vymýšlet věci, které fungují,“ upřesnil Kamil Musílek. 

Zajímavým postřehem je, že docent Musílek se k celé problematice pesticidů dostal díky studiu bojových látek na Univerzitě obrany a tomuto tématu se intenzivně věnuje už desátým rokem. Hradečtí vědci při svém výzkumu budou také úzce spolupracovat s kolegy z Floridy.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Po dvou letech oprav se otevřela budova filozofické fakulty na náměstí Svobody

Významná vzdělávací a výzkumná instituce v Královéhradeckém kraji, Univerzita Hradec Králové (UHK), po dvouleté pauze zpřístupnila zrekonstruovanou budovu filozofické fakulty na náměstí Svobody v Hradci Králové. Opravy vyšly na více jak 200 milionů korun. Na území…
Čtěte více

Dvě stovky studentů hradecké univerzity pomáhají dětem s online výukou

Sami mají distanční výuku, která je pro ně jistým nepohodlím, ale i tak pomáhají. Řeč je o dvou stovkách budoucích učitelů z Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové, kteří momentálně pomáhají dětem na základních školách s online výukou, informuje Český rozhlas Hradec…
Čtěte více

Promoce se kvůli pandemii nekonají, na univerzitu nastoupí jen zlomek zahraničních studentů

Na Univerzitu Hradec Králové začnou přijíždět v druhé polovině září jako každý rok zahraniční studenti. Tento semestr jich ale kvůli pandemii koronaviru bude studovat v Hradci Králové zhruba jen desetina, převážně ze zemí Evropské unie. Univerzita zrušila i všechny ceremonie…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme